fbpx

Δεύτερη ευκαιρία

Μας άρεσε πολύ αυτή η εγκατάσταση που θέλει να ευαισθητοποιήσει για τις δυσκολίες επανένταξης που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα και απολύονται από τη φυλακή και ιδιαίτερα τη δύσκολη πρόσβαση στην Εργασία.

Στις ΗΠΑ ο Απρίλιος έχει ανακηρυχθεί «Μήνας Δεύτερης Ευκαιρίας» γι αυτούς τους ανθρώπους που υπολογίζονται στο ⅓ του πληθυσμού.

Όμως, αρκετές Πολιτείες δεν έχουν απλουστευσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι αποφυλακισμένοι άδεια εργασίας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πολιτών να έχουν εγκλωβιστεί στη γραφειοκρατία, χωρίς να μπορούν να εργαστούν.

Για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το πρόβλημα η JPMorgan/Chase ανέθεσε στην καλλιτεχνική κολεκτίβα Glue Society να δημιουργήσει ένα έργο.

Πράγματι, οι Glue Society δημιούργησαν 18 ανθρωπόμορφα γλυπτά, όσα και οι Πολιτείες που δεν έχουν προχωρήσει στις ρυθμίσεις, φτιαγμένα από πακέτα χαρτιών (σύμβολο της γραφειοκρατίας) τα οποία εκτίθενται στο Independence Mall της Πενσυλβάνια, της πρώτης Πολιτείας που νομοθέτησε την εύκολη πρόσβαση των αποφυλακισμένων στην Εργασία. Axios

20.000Ε «το κεφάλι»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μικρή πλειοψηφία την ευρεία μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο. Είχε προηγηθεί πολυετής διαβούλευση.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση διαρθρώνεται σε πέντε νόμους. Μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικά στα ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά στο Euronews.

Βασικά σημεία είναι ότι επί της ουσίας δεν αναθεωρείται η περίφημη διάταξη Δουβλίνο ΙΙ που θέλει τη χώρα υποδοχής του αιτούντος άσυλο να τον φιλοξενεί μέχρι το τέλος της διαδικασίας.
Ακόμα, η ελάχιστη ηλικία για τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων θα μειωθεί από τα 14 στα 6 έτη.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει την περίφημη «υποχρεωτική αλληλεγγύη» των Κρατών-μελών στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων με τρεις τρόπους: μετεγκατάσταση ορισμένου αριθμού αιτούντων άσυλο, καταβολή σε ένα κοινό ταμείο 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκατασταθούν ή χρηματοδότηση επιχειρησιακής υποστήριξης εφόσον δεχτούν να τους κρατήσουν.

20.000Ε: Τόσο τιμολόγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε άνθρωπο. «Έγραψε ιστορία», πράγματι. 

Έρευνα για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico oι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν τον τρόπο χορήγησης 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ελληνικές εταιρείες.

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 600 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης -το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ- που ανατέθηκαν σε 10 εταιρείες, που διερευνώνται αυτεπάγγελτα για το κατά πόσο οι δημόσιοι διαγωνισμοί ήταν μεροληπτικοί υπέρ των εταιρειών, καθώς σε λίγες περιπτώσεις είχαν κατατεθεί περισσότερες από μία προσφορές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

«Επιβεβλημένη και καλοδεχούμενη κάθε έρευνα όταν γίνεται μία καταγγελία. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου», απάντησε, ερωτηθείς για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • ΠΑΣΟΚ/ Π.Γερουλάνος: «Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική που έχει ασκήσει, μήνες τώρα, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της Κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου, σε λίγους και ισχυρούς», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει και κοινοβουλευτικο έλεγχο για το θέμα.

Ένας μήνας απογευματινά χειρουργεία

Εως και τις 9 Απριλίου είχαν υποβληθεί σε επέμβαση στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων συνολικά σε όλη τη χώρα 288 ασθενείς, ενώ έως χθες ήταν προγραμματισμένα για τον υπόλοιπο Απρίλιο επιπλέον 170 χειρουργεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Έχουν καταγραφεί και δύο «φάλτσα» στην εφαρμογή του μέτρου και τα δύο στην Κρήτη.

Αυτά καταγράφονται στο ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα στην Κ.

Παρόλα αυτά, οι λίστες αναμονής δεν μειώνονται.

Η απάντησε που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην Κ για το θέμα είναι ελάχιστα πειστική.

Επειδή, λέει, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλούν όσους είναι στη λίστα αναμονής και να τους λένε ότι μπορούν να χειρουργηθούν επ αμοιβή αλλά πρέπει οι ίδιοι να το ζητήσουν γι αυτό όλες οι επεμβάσεις αφορούν νέους ασθενείς και όσους περιμένουν στην ουρά για χειρουργείο.

Άρα μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος οι αναμένοντες να μειωθούν και το Υπουργείο Υγείας απλώς το διαπιστώνει αντί να κάνει κάτι γι αυτό.

Εξουδετερώθηκε η οβίδα του Β’Π.Π.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πλατεία Κυψέλης μετά την εξουδετέρωση, από πυροτεχνουργούς του Στρατού, της οβίδας του Β’ΠΠ που βρέθηκε κατά τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή.

Μας άρεσε το στατιστικό στοιχείο που διαβάσαμε στο ErtNews: στα 70 χρόνια λειτουργίας των ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών) έχουν εξουδετερωθεί πάνω από 1.300.000 εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ για την φετινή χρονιά σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται στους 155.

Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

Ο Μιχάλης Μπλέτσας αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και θα είναι ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab.

Επιστήμη

Επιστήμη

Στον Ισραηλινό Μαθηματικό Avi Wigderson, απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Turing, το «Νόμπελ» στην επιστήμη των υπολογιστών για τη συμβολή του στη μελέτη της πολυπλοκότητας και της τυχαιότητας στους υπερυπολογιστές. Πολύ ωραίο (για όλους) explainer στο Quanta.

H startup Anthropic (είναι η εταιρεία που ίδρυσε η ομάδα που έφυγε από την Open AI που δημιούργησε το ChatGPT γιατί θεώρησε ότι ο ιδρυτής δεν ενδιαφέρεται για τους δυνητικούς κινδύνους του εργαλείου) ανακοίνωσε χθες ότι η εφαρμογή της Claude 3 Opus, έχει προσεγγίσει την ικανότητα του ανθρώπου στην επιχειρηματολογία. Axios.

Μετά από απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ απαιτείται πλέον από τους περισσότερους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις χρεώσεις, τις ταχύτητες και άλλα, με τον ίδιο τρόπο που αναγράφονται οι διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων. The Verge

Ουκρανία

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων (τουλάχιστον 40 πύραυλοι και άλλα τόσα drone) στις υποδομές Ενέργειας δέχτηκε σήμερα το πρωί η Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σήμερα.«Η Ουκρανία χρειάζεται αμυντικά συστήματα αεράμυνας και όπλα και όχι μακρόσυρτες συζητήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η απειλή του Ιράν για επικείμενη επίθεση σε βάρος του Ισραήλ είναι πραγματική. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, τις επόμενες ημέρες, το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ με τις δικές του δυνάμεις και όχι μέσω ενός από τους περιφερειακούς «πληρεξουσίους του», όπως συνηθίζει μέχρι σήμερα, πχ τη Χεζμπολάχ. Το Ιράν έχει δεσμευτεί να απαντήσει στο χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα για το οποίο θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ που δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν διαμηνύσει μέσω διαφόρων οδών στο Ιράν ότι παρά τις διαφωνίες Μπάιντεν-Νετανιάχου, ενδεχόμενο χτύπημα στο Ισραήλ θα τους βρει απέναντι. 

Σε θάνατο

Δικαστήριο του Βιετνάμ καταδίκασε σε θάνατο μια μεγιστάνα του real estate για το ρόλο της σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικής απάτης στον κόσμο. Η Truong My Lan κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση κεφαλαίων έως και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Joint Stock Commercial Bank της Σαϊγκόν μεταξύ 2012 και 2022. Διαπιστώθηκε ότι διέπραξε την απάτη χρησιμοποιώντας χιλιάδες εταιρείες-φαντάσματα και δωροδοκώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους.