Η παρουσία του Martin Luther King, Jr. λειτούργησε ως ανεξίτηλη σφραγίδα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ο Βαπτιστής ιερέας που υποστήριζε με πάθος ότι οι φυλετικές διακρίσεις μπορούν να καταργηθούν μόνο με αποχή από τη βία, ο Κινγκ ήταν βέβαια ο ηγέτης του περίφημου Κινήματος Των Πολιτικών Δικαιωμάτων με τη μεγαλύτερη επιρροή. Συνέβαλε καθοριστικά στην ψήφιση του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα και του Νόμου για τα Δικαιώματα Ψήφου και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1964. Η επέτειος των γενεθλίων τιμάται ως εθνική γιορτή στις ΗΠΑ. 

  • Ακούστε: Η μεγάλη πορεία στην Ουάσιγκτον στις 18 Αυγούστου του 1963 όταν ο Κινγκ εκφώνησε την ιστορική του ομιλία I Have a Dream είναι από τα πλέον γνωστά ιστορικά γεγονότα.
    Όμως τη συναρπαστική ιστορία της διοργάνωσης αυτής της ομιλίας αφηγούνται απολαυστικά στο podcast The Rest is History οι ιστορικοί Tom Holland και Dominic Sandbrook. Ακούγοντας αυτό το επεισόδιο το περασμένο καλοκαίρι μάθαμε και για το καλύτερο βιβλίο που έχει γραφτεί για το θέμα και στο οποίο βασίστηκαν για το επεισόδιο της σειράς οι δύο ιστορικοί: «The March on Washington: Jobs, Freedom, and the Forgotten History of Civil Rights».
  • Δείτε: Στο podcast αλλά κυρίως στο βιβλίο που σας προτείναμε, γίνεται εκτενής λόγος για το ρόλο που είχε στην οργάνωση και την επιτυχία της ομιλίας ο ακτιβιστής Bayard Rustin.
    Αυτός, ναι ήταν ένας ήρωας. Μαύρος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος (το 1963!) αγωνίστηκε με πάθος κατά κάθε κατεστημένου και των ίδιων των μαύρων που δεν δέχονταν τη σεξουαλική του ταυτότητα και επιχείρησαν να τον αποκλείσουν από τις ηγετικές θέσεις του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων.
    Στο Netflix, λοιπόν,  μπορείτε να δείτε την ταινία του George C. Wolfe «Rustin» για τη ζωή του, παραγωγής Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα.
    Μας άρεσε πολύ. Το τρέιλερ.