fbpx

Ο Ρώσος αγωνιστής της δημοκρατίας, Αλεξέι Ναβάλνι, είναι νεκρός.

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν γνωρίζουμε καν που βρίσκεται το πτώμα του.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν εικασίες αλλά και σκόρπιες πληροφορίες από ρωσικές πηγές που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Πάντως το καθεστώς Πούτιν αρνείται να παραδώσει το πτώμα του στην οικογένειά του.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η σύζυγος του Ναβάλνι Γιούλια, κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον υπαίτιο για τον θάνατο του, λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές κρύβουν το πτώμα του μέχρι να εξαφανιστούν από το σώμα του τα ίχνη του νευροπαραλητικού παράγοντα Νόβιτσοκ με το οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα.

Στη Ρωσία έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 360 συμμετείχαν σε ολονυχτίες στη μνήμη του.

Ο Γκριγκόρι Μιχνόφ-Βοϊτένκο, ιερέας της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας –ανεξάρτητη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία-– ο οποίος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδίαζε να τελέσει μνημόσυνο για τον Ναβάλνι συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου έξω από το σπίτι του.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διοργάνωση συγκέντρωσης και οδηγήθηκε σε κελί σε αστυνομικό τμήμα, ωστόσο, αργότερα νοσηλεύτηκε με εγκεφαλικό επεισόδιο, ανέφερε το OVD-Info.

A man holds a poster with a portrait of opposition leader Alexei Navalny during a protest in front of the Russian embassy in Berlin, Germany, Friday, Feb. 16, 2024. Navalny, who crusaded against official corruption and staged massive anti-Kremlin protests as President Vladimir Putin’s fiercest foe, died Friday in the Arctic penal colony where he was serving a 19-year sentence, Russia’s prison agency said. He was 47. (AP Photo/Markus Schreiber)

Νόμος η Ισότητα στο Γάμο

Η Ελλάδα είναι πλέον η 16η χώρα της ΕΕ και η 37η στον κόσμο που αναγνωρίζει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Είναι επίσης η πρώτη χώρα οι πολίτες της οποίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι που αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο νόμος ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή μετά από μια έντονη, ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση, όπου ακούστηκαν, στην κυριολεξία, τα πάντα, με ευρεία πλειοψηφία 175 ψήφων υπέρ, έναντι 77 κατά και 46 αποχών, ενώ 2 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

«Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου ο πρωθυπουργός ενώ τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση το γεγονός.

Θεσμικών ατοπημάτων συνέχεια

Μετά τον Αρχεπίσκοπο Αθηνών που παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ομόφυλα ζευγάρια προχώρησε σε πρωτοφανή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, είχαμε και δεύτερο κρούσμα: χθες, ο Άρειος Πάγος προέβη σε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει για να απορρίψει το πολιτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Άλλη μια αντιθεσμική παρέμβαση-ανακοίνωση, στα όρια της κωμωδίας όμως, αυτή που εξέδωσε το ΥΠΠΟ με την οποία ανασκευάζει την ιστορική αλήθεια σε ταινία του… Netflix.

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα θέματα των Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα προσφέρονται μόνο για virtue signaling στο σοσιαλμηντιακό διάλογο και οι πολίτες δεν θεωρούν ότι τους αφορούν. 

«Όχι με τρακτέρ στην Αθήνα»

Ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοίδης συναντήθηκε σήμερα, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με εκπροσώπους των αγροτών «προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, την Τρίτη το βράδυ, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας», όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ.

Ο υπουργός απάντησε ότι δεν θα δοθεί τέτοια άδεια δεδομένου ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα. 

Συνεργασία Ουκρανίας-Γερμανίας

Συνεργασία σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν σήμερα οι Όλαφ Σολτς και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γερμανία γίνεται η δεύτερη χώρα μετά τη Βρετανία που υπογράφει διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, με στόχο να καλυφθεί το διάστημα έως την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια συμφωνία αναμένεται να υπογράψει και με την Γαλλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7).

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει παροχή βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση οπλισμού από τα αποθέματα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Αίγυπτος: Κατασκευάζει στρατόπεδο προσφύγων

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας WSJ h Αίγυπτος κατασκευάζει στην έρημο του Σινά ένα τεράστιο καταυλισμό υποδοχής παλαιστινίων προσφύγων, που θα περιβάλλεται από τείχος.

Ο καταυλισμός, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στην έρημο, θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε σκηνές. Υπάρχουν φόβοι για μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.