fbpx

Προκλητική παρέμβαση

Σε προκλητική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Ιερώνυμος ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία κατά την αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Το ζήτημα είναι μείζον και δεν περιορίζεται στο ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα αλλά στην αιτιολόγησή του: «Με αυτόν τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο».

Τη συνταγματική δηλαδή τη δημοκρατική τάξη στη χώρα την εγγυάται καταρχάς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει την εξουσία να καταργήσει ένα ψηφισμένο από την πλειοψηφία της Βουλής νόμο, εφόσον τον θεωρεί αντισυνταγματικό και βέβαια η Δικαιοσύνη στην οποία μπορεί να προσφύγει όποιος θεωρεί ένα νόμο αντισυνταγματικό ή επιβλαβή. Αυτούς ορίζει το Σύνταγμα ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Όχι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Φυσικά, οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα, έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό της Βουλής να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Το επισημαίνουμε γιατί το ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς για να πιέσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία.

Σημειώνουμε ότι η πρωτοφανής αυτή δήλωση έγινε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και το κομμάτι της κοινής γνώμης που συμφωνεί με το νομοσχέδιο έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους αγνοώντας προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (Καθημερινή 15/02/24)

«Η πρόοδος έχει ήδη συμβεί»

«Σήμερα δεν αποφασίζουμε την αλλαγή ή την εξέλιξη της κοινωνίας, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνική αλλαγή, η εξέλιξη, η πρόοδος συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία. Έχουν συμβεί μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου. Γι΄αυτόν τον λόγο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί αυτή τη θεμελιώδη ελευθερία και χαρά από κανένα συνάδελφό μας», είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος που είναι και εισηγητής του νομοσχεδίου.

Task force για τη βία ανηλίκων

Με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήθηκε επιστημονική επιτροπή η οποία αναλαμβάνει την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων.

Μέχρι σήμερα την ίδρυση task force είχε εξαγγείλει η Δόμνα Μιχαηλίδου ως υφυπουργός Παιδείας αλλά και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. 

2,1 δισ. για υποδομές σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την τελετή ένταξης δύο πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

  • Στα δύο πυροσβεστικά πλοία δόθηκαν τα ονόματα δύο αξιωματικών της πυροσβεστικής που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση πυρκαγιών: του πυρονόμου Σάββα Σάββαρη που έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές στις Σέρρες και του ανθυποσμηναγού Αριστείδη Μουζακίτη, που έχασε τη ζωή του στο Ζευγολατιό.

Όρια στις δόσεις των στεγαστικών δανείων

Σε σημαντική παρέμβαση προχωράει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διευκολύνει τον τραπεζικό δανεισμό για την απόκτηση κατοικίας,αποφεύγοντας, παράλληλα, τον υπερδανεισμό.

Η απροθυμία για δανεισμό αποδίδεται στην άνοδο των επιτοκίων αλλά και στην άνοδο των τιμών στις κατοικίες που σε συνδυασμό με την επιμονή του πληθωρισμού συμπιέζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αποτρέπει «ανοίγματα» σε δανεισμό.

Γι αυτό το λόγο σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή» σε σημερινό της δημοσίευμα, θα μπουν όρια για το ύψος του δανείου σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και ως προς τις δόσεις.

Η καθιέρωση ορίων σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά κατοικίας αποτελεί μέτρο που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα νομοθετηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αγροτικό

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το σημερινό άρθρο της Τάνιας Γεωργιοπούλου και Δήμητρας Μανιφάβα στην Καθημερινή όπου πέρα από το σύντομο ρεπορτάζ για τις παροχές που προσέφερε χθες η κυβέρνηση στους αγρότες και τις αντιρρήσεις τους σε αυτές αναφέρονται συνοπτικά στα προβλήματα της ελληνικής Γεωργίας.

Θα παρατηρήσετε ότι και αυτό το ζήτημα, το Αγροτικό, έχει βαλτώσει στην απροθυμία μας ή την ανικανότητά μας να αλλάξουμε ριζικά όσα πλέον δεν λειτουργούν.

  • Σήμερα το απόγευμα οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το μπλόκο του Πλατυκάμπου γιατί αντιπρόσωποί τους αποκλείστηκαν από τη χθεσινή αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ενώ τα αιτήματά τους απαλείφθηκαν από τον κατάλογο των αιτημάτων. Στην ανακοίνωσή τους ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. 
 Show me your credit score

Show me your credit score

Οπωσδήποτε η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, όπως το να μην τινάζουμε την πιστωτική μας κάρτα στον αέρα, όλο και κάτι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα μας.

Αυτό σκέφτηκαν οι developers ενός νέου dating app γι αυτούς που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν χρέη.

Θυμηθήκαμε το αστείο που λέγαμε μεταξύ μας οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στη βαθιά κρίση: «Έχω φορολογική ενημερότητα. Πάμε μια βόλτα;».

Και μη χειρότερα.

Ο Ερντογάν στην Αίγυπτο

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να είχε δηλώσει το 2019 ότι ποτέ στη ζωή του δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (τα ίδια άλλωστε είχε δηλώσει πρόπερσι και για κάποιους άλλους…)αλλά σήμερα μεταβαίνει στο Κάιρο για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι δύο χώρες η Γάζα θα είναι το βασικό θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο. Στην πραγματικότητα όμως έχουν να συζητήσουν τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη όπου η κάθε χώρα υποστηρίζει διαφορετική πλευρά στον εμφύλιο εκεί και βέβαια την πώληση drones από την Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία είναι η 6η χώρα για τις εξαγωγές και η 3η για τις εισαγωγές της Αιγύπτου, με όγκο συναλλαγών τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Το τίμημα της τουρκικής ψήφου

    Μένουμε λίγο στην Τουρκία. Όπως διαβάσαμε σήμερα το πρωί στο Bloomberg, ο όρος που έθεσε η Άγκυρα στον Ολλανδό, π.Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που διεκδικεί τη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για να τον ψηφίσει είναι ότι θα εγγυηθεί ότι δεν θα διάκειται φιλικότερα προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Κύπρο με τα οποία η Τουρκία έχει εδαφικές διαφορές.

Γαλλία: Κυβέρνηση εκατομμυριούχων

Εντυπωσιακά τα ευρήματα της έρευνας που έκανε η αριστερή/κομμουνιστική εφημερίδα L'Humanité. Oι μισοί από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλα, δηλαδή οι 17 από τους 34, είναι εκατομμυριούχοι, καθώς τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 50% των υπουργών της κυβέρνησης ανήκουν στο 5% της γαλλικής κοινωνίας. Εννέα δε υπουργοί ανήκουν στην κατηγορία του πλουσιότερου 1% της Γαλλίας, καθώς οι περιουσίες τους ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

  • Δημοσκόπηση της συμβουλευτικής εταιρείας Portland Communications που διενεργήθηκε, εν μέσω της αγροτικής κρίσης, στα τέλη Ιανουαρίου στη Γαλλία και περιήλθε σε γνώση του Politico, θέλει τη γαλλική Ακροδεξιά συνολικά να κερδίζει στις ευρωεκλογές ποσοστό σχεδόν τριψήφιο από εκείνο της κεντρώας συμμαχίας «Μαζί!», που περιλαμβάνει και το κόμμα του Μακρόν. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, ποσοστό ρεκόρ, ενώ η ακόμα πιο ακροδεξιά «Ανακατάκτηση», το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, το 6% των ψήφων, έναντι μόλις 14% για το «Μαζί!». Τα Νέα

Εκλογές στην Ινδονησία

Τουλάχιστον 200 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στην Ινδονησία. Τα ανεπίσημα exit poll δείχνουν ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Prabowo Subianto, προηγείται για την προεδρία. Αν και ο Σουμπιάντο έχει την υποστήριξη του σημερινού προέδρου, έχει επίσης ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εκλογές στην Ινδονησία έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον γιατί η χώρα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι ακόμα η χώρα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία Μουσουλμάνων και η μελλοντική της δημοκρατική πορεία δεν είναι ακριβώς προκαθορισμένη γιατί επί 32 χρόνια βρισκόταν υπό το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Σουχάρτο. Εδώ και 25 χρόνια έχει μείνει στην κατηγορία της Νεοσύστατης Δημοκρατίας στο Διεθνή Δείκτη Δημοκρατίας και αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όπως φτώχεια, μεγάλη διαφθορά και σοβαρές εθνικές και θρησκευτικές διαμάχες. Η Ινδονησία παραδοσιακά λειτουργεί ως «βαρόμετρο δημοκρατίας» για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε ένα μήνα.

  • Ανάλυση του Economist για τις εκλογές στην Ινδονησία έχουμε συνδέσει στο newsletter. Γραφτείτε για να λαμβάνετε την πλήρη έκδοση κάθε ημέρας.