fbpx

Γοργόνες παντού

Σήμερα οι σημαντικές ειδήσεις είναι ελάχιστες. Είναι όμως πολύ βαριές.

Προτείνουμε λοιπόν να διαβάσετε το άρθρο το Μιχάλη Γελασάκη στη LIFO για τις Γοργόνες της δημόσιας γλυπτικής αλλά και της Λογοτεχνίας. Είναι ωραίο κείμενο.

Επιλέξαμε για να εικονογραφήσουμε το δελτίο αυτή τη γοργόνα απο τα Γιαννιτσά που έχει το κουράγιο να είναι αληθινά άσχημη. Όλες οι γοργόνες στις φωτογραφίες του άρθρου άσχημες μας φάνηκαν απλώς οι υπόλοιπες καμώνονται τις ωραίες. 

Η γοργόνα έξω από το δημαρχείο των Γιαννιτσών.

Ανθρώπινο λάθος για όλους πλην ενός

Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας. Δύο τραγωδίες που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας και που δεν θα συνέβαιναν αν η χώρα ήταν οργανωμένη με διαφορετικό τρόπο, δύο τραγωδίες που μας άφησαν όλους καταρρακωμένους με βαρύ και αληθινό πένθος, δύο τραγωδίες που μας ακυρώνουν και ως πολίτες γιατί κακά τα ψέματα, φέρουμε κι εμείς ένα μερίδιο ευθύνης για τον τρόπο που ψηφίζουμε και τον τρόπο που ιεραρχούμε όσα πρέπει να γίνουν στον τόπο, βρίσκονται σε καμπή.

Στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, ξεκίνησε σήμερα την αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης.

Μέχρι στιγμής πρότεινε την ενοχή τεσσάρων από τους κατηγορούμενους: Του τότε επιχειρησιακού υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου ο οποίος, όπως τόνισε, δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να πνιγούν στη θάλασσα 9 άνθρωποι, του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη και του πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη για το σκέλος που αφορά στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων καθώς και του Νικόλαου Παπαγιωτόπουλου,επικεφαλής τότε των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής γιατί δεν έδωσε εντολή για οργανωμένη προληπτική εκκένωση των κατοίκων . Πλήρες ρεπορτάζ για την αγόρευση του εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη η οποία θα συνεχιστεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ ο εισαγγελέας αγόρευε στη δίκη για το Μάτι, στη Βουλή, στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία που σημειώθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στα Τέμπη, κατέθετε «υπουργός βάρδιας» Κώστας Καραμανλής.

Ο κ.Καραμανλής επέμενε στην άποψη ότι ακόμα κι αν το σύστημα τηλεδιοίκησης, για τη λειτουργία του οποίου το υπουργείου του ήταν υπεύθυνο, λειτουργούσε, το δυστύχημα θα συνέβαινε εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα.

Ανθρώπινος παράγοντας ως αιτία του δυστυχήματος για όλους πλην ενός: εκείνου, δηλαδή του αρμόδιου υπουργού.

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ρεπορτάζ

Έχουν δίκιο οι αγρότες;

Ζητήσαμε από δύο ανθρώπους που ξέρουν καλά το θέμα να μας πουν αν οι αγρότες έχουν δίκιο να μην δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Μας απάντησαν ότι τα μέτρα για το ρεύμα είναι πραγματικά σημαντικά αλλά το πετρέλαιο είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και δεν υπάρχει προθυμία ή δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά ώστε να μην πωλούνται προϊόντα κάτω κι απο το κόστος τους. Υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις στο σύστημα παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Και οι δύο πηγές μας όμως τόνισαν τούτο: κατά κάποιο τρόπο τους αγροτες τους «έχει κακομάθει» η ίδια η κυβέρνηση, όταν τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως τα πανδημικά, έδινε πανεύκολα χρήματα ακόμα κι όταν δεν συνέτρεχε λόγος. «Η πολιτική αθρόων παροχών Βορίδη αποδείχτηκε καταστροφική», μας σχολίασε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα της δεξιάς/συντηρητικής της πτέρυγας.

Στο πλευρό της κυβέρνησής τους οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί είναι αντίθετοι με κάθε ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός που θα είχε ως όρο το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία – ιδιαίτερα την Κριμαία την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Αυτό αποκαλύπτει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της φετινές Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου και τη σχολιάζει το GZero Media.

Τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι Ουκρανοί ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κυβέρνησή τους, η οποία επιμένει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα προβλέπει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη και θα αναγνωρίσει εκ νέου τα μετασοβιετικά σύνορα της Ουκρανίας του 1991. Graphic Truth: What would Ukrainians give up for peace?. 

«Καταζητούμενοι» για τη Ρωσία ξένοι ηγέτες

Στη συγκυρία της αναζωπύρωσης των συζητήσεων για τη ρωσική απειλή για τη Δύση, η Ρωσία, το ρωσικό ΥΠΕΞ για την ακρίβεια, ανακοίνωσε ότι ενέταξε στη λίστα των καταζητούμενων την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας η οποία φέρεται να είναι αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές.

Είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό ΥΠΕΞ βάζει έναν ξένο ηγέτη στη λίστα καταζητούμενων.

Ως γνωστόν, η Κάλας υπήρξε ένθερμη υποστηρικτής της Ουκρανίας, πρωτοστατώντας στις προσπάθειες για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, σχολίασε στο τουίτερ την είδηση εμμένοντας σε όσα επαναλαμβάνει κατά καιρούς για τη σοβαρότητα της ρωσικής απειλής και της ανάγκης η Δύση να τη λάβει σοβαρά υπόψιν και να προετοιμαστεί. 

Γερμανία: Μέτρα για τον περιορισμό της Άκρας Δεξιάς

Με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να συνεχίζει να σκοράρει ψηλά στις δημοσκοπήσεις παρά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις στελεχών της με μέλη του ναζιστικού κόμματος, αποκαλύψεις που προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία, η κυβέρνηση Σολτς εμφανίζεται έτοιμη να λάβει κι άλλα μέτρα.

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle γιατί η Γερμανία είναι μια χώρα με εξαιρετικά αυστηρή και οργανωμένη συνταγματική τάξη (έχει Συνταγματικό Δικαστήριο) και πολύ ζωντανό και ενδιαφέροντα (και προσιτό στο μέσο Ευρωπαίο πολίτη!) συνταγματικό διάλογο.

Αναμένουμε λοιπόν πως θα αντιδράσει το πολιτικό σύστημα και οι συνταγματολόγοι σε μέτρα όπως η ευκολότερη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν σχέση με την ακροδεξιά αλλά και εκτεταμένους οικονομικούς ελέγχους ατόμων που σχετίζονται με το χώρο. 

Η Σκέψη της Ημέρας: Γελώντας με τους άλλους

Η Σκέψη της Ημέρας: Γελώντας με τους άλλους

Σήμερα είδαμε στο YouTube το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου της υπερδιάσημης σειράς πολιτικής σάτιρας The Daily Show με τον Joe Stewart. Προβλήθηκε χθες το βράδυ, το πληροφορηθήκαμε από τα σχετικά ρεπορτάζ των ΝΥΤ και της WSJ.(Τα λινκ και μάλιστα εκτός paywall τα δημοσιεύσαμε στην πλήρη μας έκδοση, στο newsletter)

Γελάσαμε πολύ, γελάσαμε τρανταχτά (ειδικά με τα σχόλιά του για το πρώτο ποστ του Μπάιντεν στο TikTok) και το να γελάσουμε πολύ με κάτι που αφορά την πολιτική, έχει να μας συμβεί τουλάχιστον ένα χρόνο: από το ξημέρωμα της επομένης της τραγωδίας των Τεμπών για να είμαστε συγκεκριμένοι.

Δεν μπορούμε πλέον να γελάσουμε με τίποτα απ’όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ακόμα και τα πιο γελοία περιστατικά μας προκαλούν μεγάλο θυμό και απογοήτευση. Είναι λάθος αλλά έτσι συμβαίνει.

Όμως, όπως αν δείτε το βίντεο, θα διαπιστώσετε ότι κι αυτά που σατιρίζει ο Στιούαρτ είναι για να θυμώνει και να κλαίει κανείς. Δεν είναι αστεία όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Ακόμα και ό,τι δείχνει αστείο υπογραμμίζει απλώς το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

Αλλά αυτά συμβαίνουν σε άλλους, όχι σε εμάς (κι ας έχουν συνέπειες και στις δικές μας ζωές γιατί οι ΗΠΑ είναι υπερδύναμη) οπότε μπορούμε να γελάμε.

Θυμηθήκαμε ότι σε ανύποπτο χρόνο και σε μια πολύ διαφορετική Ελλάδα, παλιά, ο συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης, πασίγνωστός για τις ευφυεις παρατηρήσεις του και το αστραφτερό του χιούμορ, είχε σχολιάσει τη συνθήκη του να μπορείς να γελάσεις μόνο με όσα συμβαίνουν στους άλλους. Το είχε περιγράψει ως δηλωτικό μιας κοινωνίας κακόμοιρης και χωρίς επίγνωση της κατάστασής της.

Μας παρηγορεί λίγο ότι κάποια επίγνωση τουλάχιστον την έχουμε.

Φεμινιστής και ακομπλεξάριστος ο Στιούαρτ προσκάλεσε για το πιο σοβαρό κομμάτι του σόου, σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, μια γυναίκα για να εξηγήσει πως έχουν τα πράγματα: τη διευθύντρια του βρετανικού Economist Zanny Minton Beddoes. Ωραία ανάλυση. Δείτε το κι αυτό