fbpx

Ε, όχι και το Στόουνχετζ!

Μια έκπληξη περίμενε το Σάββατο το πρωί τους επισκέπτες του Στόουνχετζ, του πασίγνωστου μεγαλιθικού μνημείου της Νεολιθικής Περιόδου που βρίσκεται περίπου 13 χλμ. βορειοδυτικά του Σώλσμπερι.

Οι επισκέπτες είδαν τους ειδικούς τεχνίτες της μη κερδοσκοπικής εταιρείας English Heritage που διαχειρίζεται και φροντίζει το χώρο, να έχουν ανοίξει μεγάλα ορύγματα, προκειμένου να μετακινήσουν τους ογκώδεις λίθους κατά μία θέση προς τα δεξιά.

«H μετακίνηση κρίθηκε αναγκαία στη συγκυρία της αλλαγής της ώρας, με σκοπό να εντυπωσιάσουμε τους τουρίστες. Πλέον, όλα γίνονται για τον Τουρισμό!», είπαν οι τεχνίτες στους σοκαρισμένους επισκέπτες και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι εργάστηκαν υπερωριακά προκειμένου η αλλαγή να έχει ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου.

«Αυτή είναι η μόνη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σούνακ!», σχολίασαν αρκετοί χρήστες των σόσιαλ μήντια σκωπτικά, με την κυβέρνηση να δηλώνει μέσω κύκλων του Number 10 ότι η αλλαγή αυτή θα αξιολογηθεί εκ νέου του χρονου, την 1η Απριλίου. 

Ανατροπή!

Σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας φέρνουν τα αποτελέσματα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών, με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κερδίζει τη μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εμπλακεί προσωπικά στις εκλογές, συμμετέχοντας ενεργά στον προεκλογικό αγώνα με πολλές δικές του ομιλίες.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται με 51,08%, περίπου 4,5 εκατομμύρια ψήφους (1 εκατομμύριο περισσότερες από τον Κορούμ).

Η νίκη είναι διπλή για τον 52χρονο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά, που είχε υποστηρίξει ανοιχτά και με μεγάλη θέρμη, τον υποψήφιο της ισλαμοσυντηρητικής παράταξής του, τον μηχανικό και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, 47 ετών, που διεκδίκησε το αξίωμα για πρώτη φορά.

Το CHP κέρδισε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Τα εκλογικά αποτελέσματα θεωρήθηκαν ως το μήνυμα του λαού προς την κυβέρνηση, γράφουν τα τοπικά Μέσα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής παρέμεινε στο 77%. Το CHP, το οποίο πρόσθεσε μητροπολιτικές πόλεις όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του κέρδισε στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ.

Ανάλυση

Νωρίτερα, σήμερα, ηχογραφήσαμε μια σύντομη συνέντευξη με τον Ιωάννη Γρηγοριάδη, αναπλ.Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και επικεφαλή του προγράμματος Τουρκία του ΕΛΙΑΜΕΠ για να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα.

Ο κ.Γρηγοριάδης έκανε λόγο για ιστορικών διαστάσεων νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Η νίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα, είναι η πρώτη από τη δεκαετία του’70 και είναι και η πρώτη φορά που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ.Τ.Ερντογάν έρχεται δεύτερο σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση έχει διεξαχθεί από το 2002 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. 

Ακούστε/Διαβάστε εδώ

Τραγωδία Τεμπών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και κατέθεσε αναφορά (όχι μηνυτήρια) 2,5 σελίδων για την υπόθεση των Τεμπών και συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, για τη χάλκευση και διαρροή των ηχητικών με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της τραγωδίας.

Πραγματογνώμονες για όλα

Με διαδοχικές ενέργειες διορισμού νέου πραγματογνώμονα, ειδικού στα έλαια και στα καύσιμα, καθώς και εντολές για πραγματοποίηση νέων δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων σε αδρανή υλικά που είχαν απομακρυνθεί από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προχωράει η έρευνα του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να μην αιωρούνται αναπάντητα ερωτήματα. Την ίδια ώρα, τα 15 cd στα οποία είχαν αρχικά αποθηκευτεί τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στους σταθμούς απ’ όπου διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αγγλία. Θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης του υλικού που έχει διαγραφεί, προκειμένου, ει δυνατόν, να προκύψουν επιπλέον στοιχεία για τα φορτία της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Σε χθεσινή του ρεπορτάζ στην Καθημερινή ο Γιάννης Σουλιώτης απαριθμεί μία προς μία όλες τις ενέργειες της Δικαιοσύνης προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για το δυστύχημα αλλά και να απαντηθούν fake news που διαδίδονται. Εξηγεί μάλιστα τον τρόπο που οι δικαστικές αρχές τεκμηρίωσαν ότι δεν υπάρχει κάποιο «βαγόνι-φάντασμα».

  • Διαβάστε

    «Τέμπη: Μύθοι και αλήθειες για την τραγωδία - Τα fake news για το βαγόνι-«φάντασμα» και τα αταυτοποίητα DNA». Το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου (24.04.2024) ανθολογεί όσα έχουν γράψει και οι συγγενείς των θυμάτων αναφορικά με τα fake news που κυκλοφορούν. 

Δύο (ακομα) fake news

Κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση το Σαββατοκύριακο και αποδείχτηκαν κακόγουστα ψέματα:

  • Όχι, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δεν αποκάλεσε τους αστυνομικούς «μπάτσους» κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στις 27.03. αλλά «επέστρεψε» φράση δημότη που χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη για να τον διαψεύσει. Το λυπηρό είναι ότι το ψέμα το διακίνησε πρώτος βουλευτής, ο κ.Θάνος Πλεύρης ο οποίος όχι μόνο δεν αναγνώρισε το λάθος του όταν αποδείχθηκε η αλήθεια αλλά επέμεινε σε αυτό με σοφιστείες.
  • Όχι, η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν έστειλε στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη SMS με την προτροπή «να τα βρουν» μετά την κρίση που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑτος την περασμένη Κυριακή, όπως ισχυρίστηκε η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο. Το διέψευσαν όλοι όσοι αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «μάρτυρες» του επίδικου περιστατικού αλλά και ο ίδιος ο κ.Β.Μαρινάκης. 

Υποχρεωτικά τα POS από σήμερα

Υποχρεωτικά τα POS από σήμερα

Υποχρεωτική είναι από σήμερα η παροχή δυνατότητας πληρωμών με κάρτα για 35 κλάδους, από ταξί και περίπτερα έως λαϊκές αγορές, καθώς ολοκληρώνεται η προθεσμία που είχε δώσει η ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Το επόμενο 48ωρο όλοι οι υπόχρεοι, εφόσον δεν το έχουν πράξει, θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για τη μη εγκατάσταση POS ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και για τη μη διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή διαμορφώνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

Αντικαταστάθηκαν

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Στέλιος Κουτνατζής μοιράζονται τις αρμοδιότητες των παραιτηθέντων κ.κ.Γ.Μπρατάκου και Στ.Παπασταύρου. Περισσότερα
Ζούμε καλύτερα: Αντιμετωπίζοντας το FOMO

Ζούμε καλύτερα: Αντιμετωπίζοντας το FOMO

Fear of Missing Out. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως FOMO και περιγράφει το αίσθημα του να αισθάνεσαι αποκλεισμένος «από τα σημαντικά». Ποια είναι τα σημαντικά; Μα όσα ζουν οι άλλοι! Είναι λίγο αστείο όταν το περιγράφουμε έτσι όμως, περί αυτού πρόκειται, ειδικά αν προσθέσουμε στην εξίσωση ότι «όσα ζουν οι άλλοι» είναι αυτά που ισχυρίζονται ότι κάνουν ποστάροντας στα σόσιαλ μήντια. Σκρολάρουμε διαρκώς, βλέπουμε μόνο στιγμές που ακτινοβολούν χαρά και αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας.

Κάποιες βασικές συμβουλές που εξακριβωμένα λειτουργούν ανθολογεί με τη μορφή κόμικ η WaPo.

Σε αυτές έχουμε να προσθέσουμε και μία δική μας που άλλαξε δραματικά και προς το καλύτερο τη σχέση μας με το κινητό τηλέφωνο: τα βράδια δεν μπαίνει στο δωμάτιο ή είναι σε κάποιο σημείο που δεν μπορούμε να το φτάσουμε χωρίς να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Αγοράσαμε κι ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι και αμέσως καλύτερα. Δοκιμάστε το. WaPo (Το άρθρο, εκτός paywall, το συνδέσαμε στην έκδοσή μας στο newsletter. Για να έχετε πρόσβαση σε όλη την ύλη, γραφτείτε στο newsletter!)

Έρχεται το self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Πολύ σημαντική δράση δημόσιας υγείας σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας που από τον Ιούνιο θα διαθέτει δωρεάν τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ενήλικες από 50 έως 70 ετών.

Οπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ (Globalcan), το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 64.530 νέα περιστατικά με καρκίνο. Από αυτά, το 12,2% αφορούσαν καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελώντας την τρίτη αιτία νόσησης και στα δύο φύλα και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Διαβάστε τα σχετικά για το πρόγραμμα καθώς και για τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας. 

Μέση Ανατολή

* Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινών πολιτών συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την Κνέσσετ (Βουλή), στην Ιερουσαλήμ, για να ζητήσουν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου και την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ο όγκος της διαδήλωσης θύμισε αυτές που διοργανώνονταν επί 32 εβδομάδες πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά της δικαστικής «μεταρρύθμισης» που προωθούσε η κυβέρνηση τότε.

* Σήμερα λήγει η προθεσμία για τον Νετανιάχου να υποβάλει νέο νόμο που απαλλάσσει τους υπερ ορθόδοξους Εβραίους πολίτες από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κι αυτό μετά την απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να περιορίσει τα κοινωνικά επιδόματα και άλλα προνόμια στους υπερ ορθόδοξους επειδή δεν υπηρετούν στο στρατό ενώ η απαλλαγή τους δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Το εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα έχει διχάσει τόσο τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου όσο και την ισραηλινή κοινή γνώμη.

* Το δεύτερο πλοίο με βοήθεια στη Γάζα αναχώρησε από την Κύπρο το Σαββατοκύριακο, μεταφέροντας σχεδόν 400 τόνους τροφίμων και προμηθειών. Οι αποστολές συντονίστηκαν από την World Central Kitchen, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με επικεφαλής τον διάσημο σεφ José Andrés.

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης «για ψυχαγωγία»

Με ένα πάρτυ με μαριχουάνα γιόρτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν και τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία περί ναρκωτικών, εκατοντάδες Γερμανοί που συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η κατοχή κάνναβης σε μικρές ποσότητες (έως 25 γραμμάρια) δεν αποτελεί πλέον έγκλημα για ενήλικες. Οι Γερμανοί μπορούν επίσης να αποθηκεύσουν έως και 50 γραμμάρια αποξηραμένης μαριχουάνας και να καλλιεργήσουν έως και τρία φυτά στο σπίτι. Δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για νόμιμα καταστήματα διάθεσης, αλλά από την 1η Ιουλίου σύλλογοι με έως και 500 μέλη μπορούν να το καλλιεργήσουν για δική τους χρήση.

Η νέα νομοθεσία, την οποία υποστηρίζουν ένθερμα οι οικολόγοι και οι φιλελεύθεροι, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, φιλοδοξεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ενώ οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην αστυνομία να επικεντρωθεί σε πιο σημαντικά εγκλήματα.

Η νομοθεσία σίγουρα θα γίνει ευπρόσδεκτη από τη γειτονική Ολλανδία, η οποία μαστίζεται από τον τουρισμό ναρκωτικών από τη Γερμανία και αλλού από τότε που επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας εδώ και 50 χρόνια. Αλλά οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών, έχουν γίνει λιγότερο ενθουσιώδεις απέναντι στις αντιαπαγορευτικές πολιτικές. Το Άμστερνταμ μείωσε τον αριθμό των καφέ κάνναβης ενώ σε άλλες πόλεις επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο οι Ολλανδοί πολίτες.

Η νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στα ναρκωτικά συνάντησε πολλές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που δεσμεύτηκε να καταργήσει το νόμο όταν επανέλθει στην εξουσία ενώ δεν ήταν λίγοι οι ειδικοί που επεσήμαναν τον κίνδυνο που έχει η χρήση κάνναβης στους νέους κάτω των 25 ετών. ErtNews.