fbpx

Μετάλλια με συμβολισμούς και ιστορία

Η αλήθεια είναι ότι ανήκουμε κι εμείς σε εκείνους τους γκρινιάρηδες που βλέπουν με σκεπτικισμό τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως, φέτος μιλάμε για τη Γαλλία, για το Παρίσι και περιμένουμε με ανυπομονησία αυτά που θα μας δείξουν. Οι Γάλλοι είναι απλώς ασυναγώνιστοι στη δημιουργία και τη διαχείριση των συμβόλων!

Σήμερα, μας παρουσίασαν τα μετάλλια των αγώνων. Τα έχει σχεδιάσει ο οίκος Chaumet, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ιστορία του που ξεκινάει το 1780. Κατασκευαστής τους θα είναι το εθνικό νομισματοκοπείο.

Το εύρημα του δημιουργού τους είναι ότι τα μετάλλια που θα απονεμηθούν θα περιέχουν πλακίδια σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ.

Πού τα βρήκαν; Τα είχαν φυλάξει κατά την ανακαίνιση του μνημείου.

Τα κομμάτια κόπηκαν σε εξάγωνα πλακίδια από τα οποία αφαιρέθηκε το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα του Πύργου και, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, τοποθετήθηκαν στο κέντρο του ρόδακα του μεταλλίου που φέρει ραβδώσεις. Οι ραβδώσεις αντλούν έμπνευση από σχέδιο τιάρας που διατηρεί στα αρχεία του ο Οίκος Chaumet.

Στο πίσω μέρος θα φέρουν την αρχαιοελληνική Νίκη.

Λεπτομέρεια: στα μετάλλια των Παραολυμπιακών θα απεικονίζεται ο Πύργος του Άιφελ και θα φέρουν σφραγίδα με το «Παρίσι 2024» σε γραφή μπράιγ ως φόρο τιμής στον Louis Braille που την επινόησε. Γάλλοι!

Λεπτομέρεια του μεγαλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ακριβό μου ρεύμα

Το θέμα το αναδεικνύει, κατά το ήμισυ, σήμερα η Οικονομική Καθημερινή.

Η τιμή λιανικής που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν ακολούθησε τις μειώσεις της τιμής φυσικού αερίου. Έτσι, είναι η τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη.

Η τιμή της μεγαβατώρας τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε, σε μέσα επίπεδα, στα 90,99 ευρώ.

Όταν, το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 71,97 ευρώ, της Γαλλίας στα 71,97 ευρώ, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα 71,81 και 71,78 ευρώ αντίστοιχα, αλλά και χωρών των Βαλκανίων όπου η αγορά δεν είναι τόσο αναπτυγμένη για να ευνοεί τον ανταγωνισμό. Στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στα 86,83 ευρώ, στη Ρουμανία 85,26 ευρώ και στη Σερβία στα 83,36 ευρώ.

Το θέμα όμως το αναδεικνύει μόνο κατά το ήμισυ γιατί όταν η συζήτηση φτάνει στις αιτίες το «μπερδεύει» αποδίδοντας την αύξηση της τιμής στον έκτακτο φόρο στο φυσικό αέριο που οι παραγωγοί και οι πάροχοι μετακύλισαν στους καταναλωτές. Στον Τύπο κάθε φορά γράφεται κι ένα κομμάτι της ιστορίας για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ποτέ όμως η ιστορία ολόκληρη. Δείτε για παράδειγμα δημοσίευμα (το επιλέξαμε τυχαία) από τις 10.1.2024 για το πόσο έχουν ρίξει τις τιμές οι ΑΠΕ. Μόνο που οι τιμές τον Ιανουάριο δεν έπεσαν.

Αιτία για τις υψηλές τιμές είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά (aka καρτέλ) που η κυβέρνηση αρνείται να μεταρρυθμίσει.

Στα μέτωπα

  • Οι αγρότες απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία καταγράφουν τα γνωστά τους αιτήματα, με βασικότερα τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, καθώς και συμπληρωματική βοήθεια για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ελήφθη η επιστολή των αγροτών, ο πρωθυπουργός όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα», προσθέτωντας βέβαια ότι πρέπει να γίνει σαφές ποιους θα συναντήσει (σημ:τα ρεπορτάζ θέλουν να μην υπάρχει ενιαίο αγροτικό μέτωπο) ενώ υπογράμμισε ότι διάλογος σημαίνει και ανοιχτοί δρόμοι.

  • Οι φοιτητές αντέδρασαν στις χθεσινές εξαγγελίες Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Κέντρο της Αθήνας.


  • Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου για την Ισότητα στο Γάμο. «Ναι» στο νομοσχέδιο, επί της αρχής, δήλωσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. «Όχι» στο νομοσχέδιο δηλώνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις στο ψήφισμα του ΕΚ για το Κράτος Δικαίου

  • Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: «Ντροπιαστικό μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας».
  • Νέα Αριστερά: «Η Νεα Αριστερά χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και δηλώνει ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης της Δεξιάς και την επανεκκίνηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας».

Πλατφόρμα για τα έργα στις Περιφέρειες

Τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας κράτος και πολίτες θα έχουν πλήρη εικόνα όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των έργων, ανακοίνωσε στη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καλή ιδέα αν και πιο σημαντική από την παρακολούθηση των έργων είναι η λογοδοσία όσων δεν τα υλοποιούν, ειδικά τα έργα πολιτικής προστασίας.

ΗΠΑ:Θα προσπαθήσουν ξανά για την Ουκρανία

Χθες το βράδυ δεν πέρασε από την αμερικανική Γερουσία το ΝΣ που προέβλεπε την έγκριση οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ καθώς και μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να φέρουν ένα νέο σχέδιο νόμου οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Γάζα και την Ταϊβάν, χωρίς, αυτή τη φορά, να υπάρχουν προβλέψεις για το μεταναστευτικό.

Όμως, ακόμα κι αν ψηφιστεί από τη Γερουσία, είναι απίθανο να περάσει και από τη Βουλή.

Η εξέλιξη είναι πολύ άσχημη για την Ουκρανία γιατί σημαίνει ότι τους επόμενους 12 μήνες μένει χωρίς αμερικανική οικονομική στήριξη σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη καμπή του πολέμου.

Κλίμα και «χλιδή»

Κλίμα και «χλιδή»

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ.

Αλλά δεν ήταν μόνο ο Ιανουάριος. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συμπληρώθηκε ένα δωδεκάμηνο με περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς.

  • Την ίδια στιγμή, διαβάζουμε κι αυτές τις ανεκδιήγητες ειδήσεις: ο αριθμός των ιδιωτικών τζετ που θα προσγειωθούν στο Λας Βέγκας για το Super Bowl είναι διπλάσιος από τον διαθέσιμο αριθμό θέσεων για το παρκάρισμα αυτοκινήτων…

Ρωσία: Σιγά μην τον άφηνε

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών στη Ρωσία αποφάσισε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία, Μπόρις Ναντέζντιν δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα γιατί έκρινε έγκυρες μόνο τις 95.587 υπογραφές πολιτών, από τις σχεδόν 105.000 που κατέθεσε ο υποψήφιος. Απαιτούνταν 100.000. Ο Ναντέζντιν ήταν ο μόνος αντιπολεμικός υποψήφιος που εμφανίστηκε πρόθυμος να κατέβει απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Προχθές ο Economist δημοσίευσε ένα ωραίο πορτρέτο του Μπόρις Ναντεντζίν. «Meet Boris Nadezhdin, Vladimir Putin’s brave challenger». Το άρθρο το συνδέσαμε εκτός paywall στην έκδοση του newsletter.  Γραφτείτε, δωρεάν, για να έχετε πρόσβαση σε όλη τη ύλη μας.

Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ.Νετανιάχου διέταξε τον IDF να προετοιμαστεί για να εισέλθει στη Ράφα, στη νότια Γάζα όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Η εντολή δόθηκε ενώ αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβαινε στο Κάιρο για έναν νέο γύρο συνομιλιών με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το ενδεχόμενο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε απορρίψει την πρόταση της Χαμάς, λέγοντας ότι τα αιτήματά της ήταν «περίεργα» και ότι «η νίκη για το Ισραήλ είναι θέμα μηνών». Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος, με τη σειρά του, δήλωσε ότι παρ'όλα αυτά εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια για «συμφωνία».

Βραζιλία: Σχεδίαζαν πραξικόπημα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι αρχές της Βραζιλίας έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις στενών συνεργατών του π.προέδρου Ζαίχ Μπολσονάρου με την κατηγορία της συμμετοχής σε «εγκληματική οργάνωση που ενήργησε σε απόπειρα πραξικοπήματος», με σκοπό την «παραμονή στην εξουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας». Πάλι το Reuters αναφέρει ότι οι αρχές ζήτησαν κι από τον ίδιο τον Μπολνσονάρου να παραδώσει το διαβατήριό του.

Σημειώνουμε ότι η έρευνα αφορά γεγονότα που ίσως να έλαβαν χώρα το 2022 μετά τις εκλογές στις οποίες επικράτησε ο Λούλα ντα Σίλβα.