fbpx

«Σινεμά στο Υδαταέριο»

Με επτά κινηματογραφικές ταινίες, επτά διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες της σύγχρονης πόλης η κινηματογραφική πλατφόρμα Cinobo «κατεβαίνει» στο κέντρο της Αθήνας και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Από σήμερα 4 Απριλίου μέχρι τις 30 του μήνα, ο Cinobo και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπράττουν για το «Σινεμά στο Υδαταέριο» που φέρνει την έβδομη τέχνη σε ανοιχτό διάλογο με τη βιομηχανική κληρονομιά, μέσα από επτά ταινίες που επιλέχθηκαν ειδικά από την ομάδα του Cinobo με έμπνευση τον μυσταγωγικό χαρακτήρα του ιστορικού χώρου του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για 130 χρόνια, αποτελεί ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο. Το κτίριο Νέο Υδαταέριο, είναι μία αυτόνομη μονάδα παραγωγής ενέργειας με μοναδική βιομηχανική αισθητική, ενώ ο μηχανολογικός του εξοπλισμός, που χρονολογείται το 1930, διατηρείται σχεδόν ακέραιος . Από το 2013 λειτουργεί σαν χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολών αρχειακού υλικού, διατηρώντας «ζωντανά» τα στοιχεία που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία μέχρι και σήμερα.

Θα προβληθούν οι ταινίες «Πεσμένα Φύλλα», «Πώς να Ανατινάξετε έναν Αγωγό», «Titane», «Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου», «Έκπτωτοι Άγγελοι», «Νήμα» και «Αγελάδα». Περισσότερα.

75 χρόνια ΝΑΤΟ

Σαν σήμερα, το 1949 ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και 10 χώρες της Δυτικής Ευρώπης που έβγαιναν από τον Β’Π.Π. Σήμερα τα μέλη του, με πιο πρόσφατο τη Σουηδία, έχουν τριπλασιαστεί.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 μαζί με την Τουρκία (βίντεο αρχείου από το Χ) για να αποχωρήσει το 1974 εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και να επανενταχθεί τον Οκτώβριο του 1980, λίγο πριν την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Όταν το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε ως μια χαλαρή στρατιωτική συμμαχία, η συναίνεση συνήθως σήμαινε συμφωνία με τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον.

Το είχε θέσει, εύγλωττα, ο πρώτος Γ.Γ. της Συμμαχίας, Lord Ismay: «Να κρατήσουμε τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω». Η ρήση είναι μεν πασίγνωστη αλλά δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ειπώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν είναι αληθής, είναι ωραία επινοημένη.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, το ΝΑΤΟ μεγάλωσε για να συμπεριλάβει 15 χώρες που κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αντιτάχθηκαν από το λεγόμενο «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Η ποικιλία των απόψεων που έφερε η επέκταση έχει περιπλέξει πολλές αποφάσεις.

Το άρθρο 5 του ιδρυτικού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον) αποτελεί το θεμέλιο της Συμμαχίας. Υποχρεώνει καθένα από τα μέλη της να επεμβαίνουν σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κάποιου απ’ αυτά.

Δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά μόνο μία φορά σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΑΤΟ: την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επίκληση του, το οποίο θεωρείται ο πυλώνας του ΝΑΤΟ, είχε αποφασιστεί κυρίως για να καταδειχθεί η αλληλεγγύη των Συμμάχων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είχε άμεση πραγματική στρατιωτική συνέπεια. Άλλωστε το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει στρατό, με εξαίρεση ένα στόλο αναγνωριστικών αεροπλάνων AWACS και μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Βασίζεται στις ένοπλες δυνάμεις των μελών του, πλην της Ισλανδίας που δεν διαθέτει στρατό.Το ΝΑΤΟ οργανώνει τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις που συχνά διεξάγονται με πολύ διαφορετικά όπλα.

Έδρα του ΝΑΤΟ είναι οι Βρυξέλλες, απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους ενώ η «ατραξιόν» του κτιρίου είναι το γλυπτό έμβλημά του που επελέγη το 1953: «Ένα αστέρι με τέσσερις ακτίνες που εικονίζει την πυξίδα που μας κρατάει στο σωστό δρόμο, το δρόμο της ειρήνης», πάλι σύμφωνα με τον Λόρδο Ίσμεϊ.

Σήμερα, στο πλαίσιο της Συνόδου της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί ειδική τελετή για να τιμηθεί η επέτειος. Την Ελλάδα την εκπροσωπεί ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης. Στη δήλωσή που έκανε προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου, έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προγραμματίσει ειδική σύνοδο, στην Ουάσινγκτον, για να τιμηθεί η επέτειος με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών-μελών.

Διαβάστε

Ο Διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας, Σωτήρης Ριζάς είναι πολυγραφότατος. Μέσα σε όλα, λοιπόν, έχει γράψει κι ένα βιβλίο για το θέμα με τον τίτλο «America and Europe Adrift. Transatlantic Relations after the Cold War», Praeger 2022.

Του ζητήσαμε να μας γράψει ένα άρθρο που να απαντάει στις ερωτήσεις που θέτει σήμερα το θέμα ΝΑΤΟ, βασικώς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με μεγαλύτερη την…υπαρξιακή αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί το λόγο της ύπαρξής του και το ενδεχόμενο της επανεκλογής του έχει προκαλέσει κανονικό σύγκρυο, ειδικά στην ΕΕ που δεν διαθέτει δικό της στρατό στη συγκυρία της ρωσικής απειλής. Εδώ να προσθέσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αν και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν σε ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ. Διαβάστε το

Διώξεις σε 11

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ζητά με παραγγελία της, την απαγγελία της κατηγορίας της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος για τους 11 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος και τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη. Στους 11 βουλευτές περιλαμβάνεται και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Η παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη δεν περιλαμβάνει τον επικεφαλής του κόμματος, Βασίλειο Στίγκα, με βάση τις δημόσιες καταγγελίες του οποίου, «για έκνομες και υπόγειες πρακτικές στο κόμμα του που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Don Korleone», το περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα που διενήργησε προσωπικά η Ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

  • Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δύο βουλευτές των «Σπαρτιατών», ο Γιώργος Μανούσος και ο Γιάννης Δημητροκάλλης δήλωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται. 

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα

Κηδεύτηκε σήμερα η Κυριακή Γρίβα που δολοφονήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, από πρώην σύντροφό της, στο κατώφλι του Α.Τ.Αγίων Αναργύρων που απέτυχε να την προστατεύσει ενώ είχε αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Με τις καταθέσεις όσων είχαν υπηρεσία τη μοιραία νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο της γυναίκας. Ήδη, έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους έξι αστυνομικοί, μεταξύ τους και ο Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που είχε την τελευταία συνομιλία με το θύμα.

Ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας απολογήθηκε το πρωί ο 39χρονος δολοφόνος κατηγορούμενος για δολοφονία από πρόθεση ο οποιός για την πράξη του επικαλείται χρόνια ψυχικά νοσήματα. Προφυλακίστηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

  • Μ. Χρυσοχοΐδης: «Είμαι συντετριμμένος – Θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».
  • Μαρία Συρεγγέλα (ΝΔ): «Το περιπολικό είναι και ταξί και ασθενοφόρο, αν χρειαστεί».
  • ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών».
  • Νέα Αριστερά: Κατέθεσε τροπολογία για την ποινική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».
  • Άννα Διαμαντοπούλου:«Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία».
  • Γιάννης Παπαδόπουλος- Καθημερινή: Oδηγίες που έχουν σταλεί από το 2021 και έμειναν στα χαρτιά, πρωτόκολλα που δεν τηρήθηκαν, μοιραία λάθη οδήγησαν στη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
  • Θοδωρής Αντωνόπουλος- LIFO: «Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;».

Η Ελλάδα αντέχει

Η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου της Βουλής. Ο κ.Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη γιατί εξασφάλισε ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

  • ΕΛΣΤΑΤ: Το 77,3% του φτωχού πληθυσμού και το 36,6% του μη φτωχού της χώρας δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 438 ευρώ.
  • Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολίασε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Την ανθολογούμε γιατί την έχει συντάξει ο υφ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου που ειδικεύεται, ως οικονομολόγος, στα θέματα της ανισότητας και είναι σοβαρό πρόσωπο. 

Κίνδυνος από τη γρίπη των πτηνών

Η αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης σε θηλαστικά δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού.

Σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 θα προκαλέσει πανδημία, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθώς τα κρούσματα μεταξύ θηλαστικών πολλαπλασιάζονται.

Η προειδοποίηση του EFSA έρχεται την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται σε εκτροφεία αγελάδων σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ. Ένα κρούσμα καταγράφηκε σε εργαζόμενο φάρμας, ο οποίος πάντως αναρρώνει χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 887 κρούσματα του Η5Ν1 σε ανθρώπους, από τα οποία το 52% ήταν θανατηφόρα.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν άτομα που ήρθαν σε επαφή με άρρωστα άγρια ή οικόσιτα πτηνά.

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Δεν είναι γιορτή, είναι υπόμνηση μιας κατάστασης που στη χώρα μας ειδικά είναι εξαιρετικά κακή αφού τα αδέσποτα έχουν υπολογιστεί στο 1 εκατομμύριο.

Είναι και μια μέρα να αναφερθούμε στους εθελοντές των φιλοζωϊκών οργανώσεων της χώρας μας που συχνά κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσουν την ανθρωπιά για λογαριασμό όλων μας.

Αλλά να επισημάνουμε και κάτι πολύ θετικό. Από φέτος η ημέρα αυτή καθιερώνεται κα ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας στα σχολεία της χώρας αλλά και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού θα πραγματοποιούνται σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.

Ταϊβάν: σωτήρια τα διδάγματα του παρελθόντος

Ακόμα 663 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ σε 1.067 ανέρχονται οι τραυματίες από τον σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ταϊβάν ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 10.

Φαίνεται ότι οι αρχές της Ταϊβάν αντέδρασαν ακαριαία και σωστά, σχολιάζει σήμερα ο διεθνής Τύπος. Όταν σεισμός χτύπησε τη Χουαλιέν ο τοπικός αξιωματούχος, Τσανγκ Τουνγκ-γιάο ήξερε ακριβώς τι να κάνει, έχοντας την εμπειρία μιας σεισμικής δόνησης αντίστοιχου μεγέθους πριν από έξι χρόνια.

Μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών του 2018, στο οποίο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οι τοπικές αρχές έχουν ενισχύσει τον συντονισμό με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την παροχή βοήθειας.

Η Ταϊβάν πραγματοποιεί κάθε χρόνο ασκήσεις πολιτικής άμυνας, κυρίως για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αν και πέρυσι κάλυψε την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας κινεζικής επίθεσης.

Το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ταϊβάν, που συστήθηκε το 2022 ανέφερε ότι τα δίκτυα, κυρίως αυτά που αφορούν τις υπηρεσίες ίντερνετ, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα μετά τον τελευταίο σεισμό.

Ώρα Σελήνης

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο χρόνου για τη Σελήνη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα πρέπει να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC) μέχρι το τέλος του 2026.

Ο χρόνος στη Σελήνη κινείται λίγο πιο γρήγορα εξαιτίας της μειωμένης βαρύτητας – 58,7 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα – σε σύγκριση με τη Γη. Μεταξύ άλλων, η LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς μέτρησης χρόνου για σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.

Πως να περιορίσετε το multitasking.

Έχουμε συνδέσει πολλές φορές άρθρα ειδικών που αφορούν το multitasking (ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών) και τη διάσπαση προσοχής.

Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν και προσόν που αναζητούσαν ορισμένοι εργοδότες. Είναι όμως πλέον εξακριβωμένο ότι είναι επιβλαβές.

Οι ΝΥΤ δημοσιεύουν ένα μικρό οδηγό για να ανακτήσουμε την προσοχή μας. (Gift article το έχουμε συνδέσει στο newsletter. Γραφείτε για να έχετε πλήρη πρόσβαση στην ύλη μας)