fbpx

«Tehom»

Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1941, ο επιχειρηματίας Αλβέρτος Ρεβάχ, κλείνει αμέσως το μαγαζί του στην Πλατεία Εμπορίου και το σκάει για την Αθήνα.

Με τη βοήθεια του Νίκου και του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, κρύβεται σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Καρνεάδου 50 και Μαρασλή στο Κολωνάκι. Από εκεί στέλνει διαρκώς μηνύματα στους συγγενείς του, στη Θεσσαλονίκη να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη. Δεν τον ακούνε.

Λίγους μήνες μετά την Απελευθέρωση μαθαίνει ότι έχει γυρίσει από τα στρατόπεδα ζωντανός ο φίλος του Χαΐμ Μπενβενίστε. Ο Αλβέρτος τον ρώτησε αν είχε δει τους δικούς του, για να πάρει την απάντηση: «Αλβέρτο, μην τους περιμένεις πια. Δεν ζει κανένας...».

Ο Ρεβάχ δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο να επισκεφθεί το Άουσβιτς. Το έκανε για εκείνον η εγγονή του και φωτογράφος Ρενέ Ρεβάχ. Με δύο διαδοχικά ταξίδια στα στρατόπεδα Μπίρκεναου και Άουσβιτς φωτογραφίζει το χώρο απευθυνόμενη νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Αυτή τη σειρά φωτογραφιών εκθέτει από τις 15 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Tehom», μια βιβλική λέξη που σημαίνει στα εβραϊκά το αρχέγονο βάθος, «τη σκοτεινή άβυσσο που κρύβει τις αποτρόπαιες πράξεις της ιστορίας του Ολοκαυτώματος».

Διαβάστε μια πολύ ωραία συνομιλία που είχε η Ρενέ Ρεβάχ με τον Θοδωρή Αντωνόπουλο στη LIFO όπου μπορείτε να δείτε και κάποιες από τις φωτογραφίες. 

Ρενέ Ρεβάχ, «Tehom», Άουσβιτς

Προς τι η έκπληξη;

Η συγκυρία δεν ευνοεί την ψυχραιμία: δύο πόλεμοι μαζί με άλλες σοβαρές περιφερειακές συγκρούσεις, κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις καθ’όλη τη διάρκεια του 2024, κοινωνικές συγκρούσεις άλλοτε προσχηματικές και άλλοτε ουσιαστικές για το ποιά είναι η Δύση που θέλουμε, δημιουργούν κλίμα που ευνοεί τις υπερβολικές αντιδράσεις και την κινδυνολογία με κάθε ευκαιρία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν πολύ χαρακτηριστικό του κλίματος που περιγράψαμε μόλις.

Μια δήλωση που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει επανειλημμένα ήταν αρκετή για να εμφανιστούν όλοι αναστατωμένοι και να επιδοθούν σε έναν άτυπο ανταγωνισμό στο ποιος θα κινδυνολογήσει περισσότερο.

Προφανώς και δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία η δήλωση Τραμπ ότι θα ενθαρρύνει τον Πούτιν να επιτεθεί σε όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι συνεπές προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τη συμμαχία.

Ο Τραμπ είναι απειλή. Μόνο που δεν είναι μια νέα απειλή.

Με μια εύκολη αναζήτηση θυμηθήκαμε ότι την πρώτη σχετική δήλωση την είχε κάνει τον Μάρτιο του 2016 και έκτοτε την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.

Ο Τραμπ είναι απειλή αλλά είναι γνωστή απειλή γαυτό και κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν τη βλέπει. Όμως η απειλή δεν περιορίζεται στο πρόσωπο αλλά σε ό,τι αυτό πρεσβεύει: στους συμμάχους του, με πρώτο τον δικτάτορα Πούτιν και με τους θιασώτες της κουλτούρας του, θιασώτες της οποίας έχουμε και στην Ελλάδα. Ας έχουμε κι εδώ ανοιχτά τα μάτια μας, λοιπόν.

  • Στην έκδοση του newsletter έχουμε συνδέσει δύο πολύ ενδιαφέρουσες, σχετικές, αναλύσεις στο οποίο μπορείτε να γραφτείτε για να λαμβάνετε όλη την ύλη.

91.00 εκκρεμή χειρουργεία

Τον αριθμό τον διαβάσαμε στο οικονομικό σάιτ του Πρώτου Θέματος και για λίγο σκεφτόμασταν να το κάνουμε τίτλο της αποψινής έκδοσης αλλά ας μείνουμε ψύχραιμοι.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συμπολίτες μας περιμένουν τέσσερα χρόνια για να χειρουργηθούν.

Όλο αυτό, δηλαδή οι πολυετείς αναμονές, μαζί με τις τραγικές ελλείψεις γιατρών που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του ΕΣΥ, με τελευταίο συμβάν τα χειρουργεία στο ΠΑΙΔΩΝ, θα λυθεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτό ισχυρίστηκε σήμερα, με το γνωστό του ύφους, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Α’Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Το ευχόμαστε για το καλό όλων μας.

  • Ο κ.Γεωργιάδης από τότε που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Υπουργός Υγείας ενέταξε στην κύρια επαγγελματική του ασχολία- που είναι η παραγωγή περιεχομένου για τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ for entertainment purposes που λένε οι Αμερικανοί- και τα ιατρικά ανακοινωθέντα. Σήμερα, μέσω facebook, εξέδωσε άλλο ένα.
  • Ρεπορτάζ για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία διαβάσαμε σήμερα στην Athens Voice

Μέση Ανατολή

  • Ο ισραηλινός στρατός κατάφερε σήμερα να απελευθερώσει δύο ομήρους, άντρες ηλικίας 70 και 60 ετών που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου από το κιμπούτς Nir Yitzhak.
  • Κρατούνταν σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, μέσα στο στρατόπεδο προσφύγων al-Shabura. Σύμφωνα με τη Χαμάς κατά την επιχείρηση διάσωσης σκοτώθηκαν 67 άτομα. Πηγή: Haaretz.
  • Ολλανδία: Εφετείο διέταξε την αναστολή των εξαγωγών εξαρτημάτων F-35 προς το Ισραήλ. Το εφετείο έκρινε ότι υπάρχει ανησυχία ότι τα εξαρτήματα χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
  • Το Σάββατο ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για την οικονομία αλλά και για τον ίδιο τον Νετανιάχου που πριν τον πόλεμο αξίωνε να τον αποκαλούν Mr.Economy.

Εκλογές στο Πακιστάν

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένα Πέμπτη, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι –που κατά βάση υποστηρίζονται από τον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή– κερδίζουν 101 από τις 264 έδρες. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας ένας πολιτικός δεν έχει καταγράψει τόσο μεγάλη εκλογική επιτυχία χωρίς την υποστήριξη των στρατηγών – πολύ περισσότερο αφού έχει ήδη αντιμετωπίσει την οργή τους.

Στο Πακιστάν βέβαια συνηθίζεται να φυλακίζονται οι πρωην ΠΘ.

Ο Ιμράν Χαν όμως έκανε μια πολύ δυναμική καμπάνια μέσω των σόσιαλ μήντια.

Είναι χαρακτηριστικότατο ότι στη νικητήρια ομιλία του ακούγεται η φωνή του που όμως έχει κατασκευαστεί με χρήση εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τώρα όλοι αναμένουν τις αντιδράσεις των στρατηγών.

  • Ωραιο ρεπορτάζ από τη Washington Post αλλά κι αυτό το ελαφρώς τρομακτικό άρθρο από τους New York Times για τη χρήση της ΑΙ στις εκλογές. Imran Khan’s ‘Victory Speech’ From Jail Shows A.I.’s Peril and Promise. Και τα δύο τα διαθέσαμε δωρεάν στην έκδοση του newsletter. Γραφτείτε για να έχετε πρόσβαση σε όλη την ύλη μας.

Χιλή: Προετοιμάστηκαν για φωτιά και σώθηκαν

Μας εντυπωσίασε το άρθρο της Washington Post που καταγράφει πως μία μόλις κοινότητα διασώθηκε από την καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Χιλής που την προηγούμενη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα και τον τραγικό θάνατο πάνω από 110 ατόμων.

Είναι μια ιστορία για τη σημασία της πολιτικής προστασίας και της προετοιμασίας στη συγκυρία της κλιματικής κρίσης αλλά κατά τη γνώμη μας αναδεικνύει με τρόπο τραγικό ότι τις συνέπειες τις υφίστανται οι ευάλωτοι, εν προκειμένω τα θύματα της οικονομικής και στεγαστικής κρίσης της χώρας. (Το άρθρο είναι συνδεδεμένο στην έκδοση του newsletter)

Το μενού της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε

Το μενού της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε

Αύριο Τρίτη 13/02 η συνάντηση πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Την Πέμπτη 14.02 εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την ισότητα στο γάμο.

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με το στιγμιότυπο που κυκλοφορεί στα σόσιαλ μήντια από τη χθεσινή διαμαρτυρία για το ΝΣ που οργάνωσαν στο Σύνταγμα παραθρησκευτικές οργανώσεις όπου βλέπουμε συμπολίτες μας να κρατούν εικόνες αγίων και σημαίες ενώ φωνάζουν το πιο γνωστό σύνθημα του ΚΚΕ στη Μεταπολίτευση.

Θυμηθήκαμε τον μεγάλο μαρξιστή ιστορικό Έρικ Χομπσμπάουμ. Σταμάτησε το έργο του στην «Εποχή των Άκρων». Θα θέλαμε αυτός να μας εξηγήσει την Εποχή της Σύγχυσης στην οποία βρισκόμαστε.

Οι σχέσεις της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα ήρθαν ξανά στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη του μέλους της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς» στο πλαίσιο έρευνας για τη δράση της μαφίας.

Σήμερα το μεσημέρι, η ΕΛΑΣ, εξουδετέρωσε βόμβα σε φάκελο που είχε παραδοθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης για την πρόεδρο Εφετών.

Για το νέο ποινικό κώδικα που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή δεν γράφουμε τίποτα. Έχει ήδη απορριφθεί συλλήβδην από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με όλους, ανεξαιρέτως, τους έγκριτους ποινικολόγους είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ακυρωθεί, στην πράξη, στα δικαστήρια ως ανεφάρμοστος.