fbpx

«Φύση Πάσχουσα»

Με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, textile art, εγκατάστασης, φωτογραφίας και βίντεο, τριάντα δύο καλλιτέχνες πραγματεύονται την κλιματική κρίση που έχει πάρει υπαρξιακές διαστάσεις για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Τα έργα τους φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση «Φύση Πάσχουσα» / «Natura Patiens», στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση επιμελείται η ανεξάρτητη επιμελήτρια Νίνα Φραγκοπούλου, δρ.Θαλάσσιας Βιολογίας ενώ τα κείμενα του καταλόγου συνυπογράφει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.

Στην έκθεση «Φύση Πάσχουσα» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Άρτεμις Αλκαλάη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Τζένη Αντωνοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Ελένη Γκλίνου, Λυδία Δαμπασίνα, Χαράλαμπος Δερμάτης, Θαλασσινή Δούμα, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Στεφανίa Ζουρούδη, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Άντζι Καρατζά, Άρης Κατσιλάκης, Αθηνά Λατινοπούλου, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Μιχάλης Μανουσάκης, Ειρήνη Ματσούκη, Τάσος Μισούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Σταύρος Μπονάτσος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Τιτίτα Σάλλα, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σκανδάλη, Γιώργος Σταματάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Τάσσος Τριανταφύλλου.

Το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Απριλίου & 25 – 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την επιμελήτρια παρουσία των καλλιτεχνών στις 12:00.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00-19:00 | Κυριακή 10:00- 16:00.

Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφία εγκατάστασης με έργα της Άρτεμις Αλκαλάι τη βρήκαμε στη σελίδα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων στο facebook.

1 νεκρός κάθε 14 ώρες

Κάθε 14 ώρες θρηνούμε και ένα άτομο που χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα.

Αυτό αποκάλυψε σε εκπομπή της ΕΡΤ ο Αντώνης Μορφονιός, εξειδικευμένος Σύμβουλος Τροχαίων ατυχημάτων και δρ. Οικονομολόγος στο ΕΚΠΑ. Ο κ.Μορφονιός μίλησε βάσει της ανάλυσης των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που ανέλυσε.

Σήμφωνα με αυτά λοιπόν, η Ελλάδα έρχεται 4η ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με 61 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους λόγω τροχαίου δυστυχήματος. Σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης και των Ελεύθερων Συναλλαγών, τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην Ελλάδα είναι 33% περισσότερα από το μέσο όρο.

Κάθε 14 ώρες θρηνούμε και έναν νεκρό>

Από την έρευνα προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, 1 στους 7 είναι πεζός (ενώ ο μ.ο. στην ΕΕ είναι σε αυτό το δείκτη μεγαλύτερος: 1:5).

Άλλη μια «ελληνική ιδιαιτερότητα» είναι ότι το 77% των θανάτων έλαβε χώρα σε αστικούς δρόμους ενώ το αντίθετο ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Δείτε και το βίντεο με την παρουσίαση που έκανε ο κ.Μορφονιός στην ΕΡΤ με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αντέξετε την ανόητη φλυαρία της δημοσιογράφου Σταυρούλας Χριστοφιλέα. 

Τραγωδία Τεμπών

Νέες μηνύσεις αναμένεται να κατατεθούν αύριο ή μεθαύριο από συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Θα είναι ονομαστικές και θα αφορούν σε εκπροσώπους Αρχών, που διαχειρίστηκαν την υπόθεση τις πρώτες ώρες και τις πρώτες ημέρες, μετά το δυστύχημα. Παράλληλα, σήμερα συγγενείς αναμένεται να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, σε ό,τι αφορά τις μηνύσεις περί συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών.

Σήμερα το πρωί, με εντολή του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή έγινε κατάσχεση του σκληρού δίσκου του οπτικού και ηχητικού υλικού, το οποίο από την Αθήνα θα αποσταλεί στην Λάρισα, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή με το αντίστοιχο υλικό που περιέχεται στην δικογραφία, έτσι ώστε να διαλευκανθεί τυχόν αλλοίωσή του.

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Σοκαρισμένοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά την νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, όπου μια 28χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία.

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά. Ανάμεσα σε αυτά είναι αν οι αστυνομικοί αξιολόγησαν σωστά όσα τους ανέφερε, αλλά και γιατί δεν της προσέφεραν τη βοήθεια που ζητούσε. Γιατί δεν συνόδευσαν αστυνομικοί την 28χρονη στο σπίτι της όταν πήγε στο Τμήμα για να καταγγείλει ότι φοβάται τον πρώην σύντροφο της ο οποίος (εκείνη θεωρούσε ότι) βρισκόταν έξω από το σπίτι της;

Ακόμη ερώτημα που έχει τεθεί είναι γιατί ο αστυνομικός σκοπός του ΑΤ Αγίων Αναργύρων δεν αντέδρασε άμεσα, όταν ο δράστης επιτέθηκε στη γυναίκα, την ακινητοποίησε και την σκότωσε με πολλαπλές μαχαιριές.

Να προσθέσουμε ότι ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι ο σκοπός είχε καταδικαστεί για συμμετοχή είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας πλαστογραφούσαν έγγραφα και διακινούσαν παράτυπα μετανάστες. Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης φυλακισης το 2023, αποφυλακίστηκε. Στη συνέχεια επέστρεψε στην υπηρεσία κατόπιν ενστάσεων αλλά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά από απόφασή του Αρείου Πάγου είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες απόταξής του από το σώμα. Παρ’όλα αυτά ήταν στη θέση του το μοιραίο βράδυ.

Λίγο πριν κλείσουμε το δελτίο, στις 18:30 κυκλοφόρησε στα μήντια το ηχητικό με το τηλεφώνημα του θύματος στην Άμεση Δράση.

Το ηχητικό περιέχει τις κραυγές της γυναίκες ενώ τη μαχαιρώνουν και ως εκ τούτου δεν θα το συνδέσουμε από σεβασμό στη μνήμη της και εμείς δεν το ακούσαμε.

Ανθολογούμε όμως την αντίδραση της Άμεσης Δράσης στο αίτημά της, όπως τη διαβάζουμε στο ρεπορτάζ: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ελλάδα.

  • Σχόλιο:
    Την κατάσταση την συνοψίζει, εύστοχα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης με σχόλιό του στο τουίτερ

Νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, νέα άνοδο στο 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, παρά την εφαρμογή των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας.Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, κινούμενος σε αντίθετο κατεύθυνση με τον ελληνικό, ο οποίος παραμένει για 6ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ποιος θα το λεγε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά, όταν τα προϊόντα έχουν φτάσει ήδη στο ράφι και όχι νωρίτερα, δεν θα λειτουργούσαν γιατί πουθενά και ποτέ δεν έχουν λειτουργήσει!

Φωτιά στα Πιέρια Όρη

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή σε δύσβατη περιοχή στα Πιέρια Όρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν απομείνει μικρές διάσπαρτες εστίες.

Σύμφωνα με τον δασάρχη Πιερίας που μίλησε στο OPEN, η φωτιά έχει κάψει 2.500 στρέμματα, τα οποία είναι μεικτό δάσος. Οι οξιές δεν έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, στα πεύκα πέρασε η πυρκαγιά έρπουσα και σε κάποια σημεία έγινε επικόρυφη, αλλά δεν έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές.

Νέα στοιχεία για το «Μυστήριο των Αριστερόχειρων»

Νέα στοιχεία για το «Μυστήριο των Αριστερόχειρων»

Την εποχή που αποκωδικοποιούμε το ανθρώπινο γονιδίωμα υπάρχουν «μυστήρια» για τον άνθρωπο που παραμένουν άλυτα. Το πιο γνωστό είναι βέβαια αυτό των αριστερόχειρων. Το γιατί υπάρχουν αριστερόχειρες δεν το έχουμε μάθει ακόμα.

Μια νέα έρευνα όμως ίσως να ρίχνει λίγο φως στο γιατί περίπου το 10% των ανθρώπων λειτουργεί καλύτερα με το αριστερό χέρι.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια σπάνια γενετική παραλλαγή που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αριστεροχειρία. Η ειδική γενετική παραλλαγή ελέγχει την παραγωγή μικροσκοπικών δομών γνωστών ως μικροσωληνίσκων. Το χαρακτηριστικό βρέθηκε σχεδόν με τριπλάσιο ποσοστό στους αριστερόχειρες!

Θα δούμε.

  • Επί τη ευκαιρία δημοσιεύουμε πάλι μια ανακάλυψη των Ψυχολόγων αυτή τη φορά, για όσους έχουν εκρήξεις θυμού ή περνούν περιόδους μεγάλου και συνεχούς εκνευρισμού: είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό να χρησιμοποιούν το άλλο χέρι από «το καλό σας». Το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές και λειτουργεί. Δοκιμάστε το στα μικρά: όταν φτιάχνετε καφέ, βουρτσίζετε τα μαλλιά σας ή τα δόντια σας, όταν ανοίγετε τις πόρτες ή όταν χρησιμοποιείτε το ποντίκι του υπολογιστή. 

Αγωνία στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό

Τρομακτικές είναι οι εικόνες από την Ταϊβάν μετά τον σεισμό 7,5R, το μεγαλύτερο που συνέβη στο νησί εδώ και 25 χρόνια. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 9 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες ενώ αγνοείται η τύχη 100 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν καθ’ οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 77 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, κάποιοι στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν, μια ημιορεινή και αραιοκατοικημένη περιοχή στο θαλάσσιο χώρο της οποίας ήταν το επίκεντρο του σεισμού και άλλοι σε σήραγγες που κατέρρευσαν.

Στη χώρα κατοικούν 23 εκατομμύρια άνθρωποι. BBC News

Άρχισαν τα «παρατράγουδα» στην Τουρκία

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Γρηγοριάδης μας το επεσήμανε στη συζήτηση που ηχογραφήσαμε τη Δευτέρα, επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία (μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση εδώ): οι Κούρδοι που εξελέγησαν Δήμαρχοι κινδυνεύουν να καθαιρεθούν από την τουρκική κυβέρνηση με την κατηγορία ότι είναι μέλη του PKK.

Έχουμε ήδη το πρώτο «κρούσμα»: Ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, υποψήφιος του κουρδικού κόμματος DEM, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος στη νοτιοανατολική πόλη Βαν, με περίπου το 55% των ψήφων, αποκλείστηκε από τη δημαρχία.

Το κόμμα έχει προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης των τουρκικών αρχών. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική εκλογική αρχή ισχυρίζεται πως ο Ζεϊντάν έχει ποινικό μητρώο και δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος.

Ως δήμαρχος πρόκειται να διοριστεί όχι ο Ζεϊντάν, αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε δεύτερος με περίπου 27% των ψήφων.

Όπως μας είπε και ο κ.Γρηγοριάδης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, το φιλοκουρδικό κόμμα, που έφερε τότε την ονομασία HDP, είχε κερδίσει 65 δήμους όμως, η κυβέρνηση είχε αποπέμψει τους περισσότερους από τους δημάρχους κατηγορώντας τους για σχέσεις με την τρομοκρατία. Reuters

Γιατί οι σκύλοι πρέπει να βγαίνουν βόλτα

Το να μην βγάζουμε τους σκύλους βόλτα και να περιορίζουμε την έξοδό τους στον κήπο του σπιτιού, είναι σαν να υποχρεώνουμε έναν άνθρωπο να διαβάζει το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά. Αυτό έχουν αποδείξει έρευνες, σύμφωνα με το ωραίο άρθρο της Washington Post (gift article/το έχουμε συνδέσει στο newsletter όπου δημοσιεύουμε όλη την ύλη. Γραφτείτε για να έχετε πρόσβαση!) που σας προτείνουμε να διαβάσετε.

Τα σκυλιά έχουν 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουμε μόλις 6 εκ. Έχουν την ανάγκη λοιπόν να βγαίνουν έξω και να μυρίζουν το…συμπάν. Είναι ένας τρόπος να συλλέγουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους και να επικοινωνούν. Συμφωνούμε κι εμείς με το άρθρο και σε τούτο: είναι ντεμοντέ η αξίωση τα σκυλιά να περπατούν δίπλα μας σαν στρατιωτάκια. Πρέπει να τα αφήνουμε να μυρίζουν.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε τον αναγκαίο παράγοντα άσκηση, για τους σκύλους αλλά και για εμάς.

Σε όσους μας ρωτούν πως καταφέρνουμε να περπατάμε πάνω από 5 χλμ την ημέρα, τους απαντάμε ότι γι αυτό πρέπει να ρωτήσουν το σκύλο μας.