Οι άνθρωποι και η Ιστορία
Δεν χρειάζεται να ασχολείται κανείς συστηματικά με την ιστορία για να αναγνωρίσει τη σκηνή που απεικονίζει ο πίνακας ούτε βέβαια να γνωρίζει τον ζωγράφο του.
«Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, 4 Ιουλίου 1776» του John Trumbull έχει αναπαραχθεί με κάθε πιθανό τρόπο: από τα σχολικά βιβλία της ιστορίας παγκοσμίως μέχρι το χαρτονόμισμα των $2.
Όσοι έχετε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και έχετε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, έχετε δει αντίγραφό του (σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από το πρωτότυπο έργο) στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, την οποία επισκέπτονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.
Για όσους δεν ξέρουν τα γεγονότα ο πίνακας αναπαριστά την ιστορική στιγμή της υπογραφής της Διακήρυξης, στη Φιλαδέλφεια, στις 4 Ιουλίου του 1776.
Μόνο που αυτό, δηλαδή η υπογραφή της Διακήρυξης- που όντως φέρει την ημερομηνία της 4ης Ιουλίου- δεν θα ξεκινήσει παρά στις 2 Αυγούστου ενώ θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 1777.
Αυτό που στην πραγματικότητα δείχνει ο πίνακας συμβαίνει στις 28 Ιουνίου, όταν μια επιτροπή που αποτελείται από τους John Adams, Roger Sherman, Robert Livingston, Thomas Jefferson και Benjamin Franklin θα συζητήσουν το πρώτο σχέδιο της Διακήρυξης που είχε συντάξει ο Jefferson.
Του Jefferson ήταν και η ιδέα γι αυτό τον πίνακα, την οποία συζήτησε με τον John Trumbull στο Παρίσι, δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.
Ο πίνακας έχει κι άλλες ιστορικές ανακρίβειες. όμως εμάς μας συναρπάζει η εξής λεπτομέρεια: η απόδοση των μορφών των αντιπροσώπων των Πολιτειών έχει γίνει με ακρίβεια από τον καλλιτέχνη. Πρόκειται δηλαδή για κανονικές προσωπογραφίες τους.
Ο πολιτικός Τζέφερσον, ο βασικός συντάκτης του κειμένου της Διακήρυξης, σκέφτηκε να ορίσει εκείνος τον τρόπο που οι επόμενες γενιές θα προσλαμβάνουν το ιστορικό γεγονός αλλά ο καλλιτέχνης δεν νοιάστηκε τόσο να αποτυπώσει την αλήθεια στην αφήγηση των γεγονότων, μόνο επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που έγραψαν την ιστορία. Θεώρησε ότι αυτούς έπρεπε να τους ζωγραφίσει όπως ακριβώς ήταν. Αυτοί, οι άνθρωποι, είναι η Ιστορία.
letter