fbpx

Δείπνα και επιδείξεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει τη Duveen Gallery, όπως λέγεται η αίθουσα που εκθέτει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για κοινωνικές και lifestyle εκδηλώσεις.

Εμείς θυμόμαστε ότι πριν από 24 χρόνια είχε ξεσπάσει πάλι σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ενοικίαζε το χώρο προς £35.000 τότε για εταιρικά δείπνα ή «σε υπεύθυνα άτομα» τα οποία, εφόσον το επιθυμούσαν και ντυμένα με αρχαίες ελληνικές ενδυμασίες (κοινώς: χλαμύδες), θα μπορούσαν να διασκεδάσουν ανάμεσα στις πολύτιμες αρχαιότητες ακούγοντας και τζαζ μουσική. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Guardian από τις 8.11.1999.

Έτσι λοιπόν, μεγαλύτερη έκπληξη από την είδηση ότι ο χώρος διατέθηκε το περασμένο Σάββατο για επίδειξη μόδας στο πλαίσιο του London Fashion Week, δεδομένου ότι έτσι μεταχειρίζονται τις αρχαιότητες οι Βρετανοί, μας εξέπληξε «η οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης».

Το 2021 δόθηκε άδεια στον οίκο Dior να αναβιώσει μια φωτογράφιση που είχε κάνει το 1951. Το ΚΑΣ είχε επιτρέψει μόνο τη φωτογράφιση και όχι τη βιντεοσκόπηση «για να μην θυμίζει πασαρέλα» και η άδεια είχε δοθεί με το αιτιολογικό ότι θα επέτρεπε στο κοινό να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πρόγραμμα αναστήλωσης.

Η στάση του Βρετανικού Μουσείου είναι και η κυρίαρχη άποψη στη χώρα μας για τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων.

Προς τι η έκπληξη και η οργή;

Έχουν γίνει κι άλλα: ένα dj set στη Δήλο τον Οκτώβριο του 2022 κι ένα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (Φεβρουάριος 2021) με τα πλήθη και τον Τύπο να παραληρούν για «τη μυσταγωγία».

Τα περί «διαφήμισης των ελληνικών αρχαιοτήτων» με αυτό τον τρόπο απαξιώνουμε να τα απαντήσουμε.

Τα περί «ρόλου των μνημείων σήμερα» όμως είναι ακατανόητα.

Δεν υπάρχει τέτοιο ερώτημα. Κανείς δεν αναρωτιέται για τον τρόπο που οι αρχαιολογικοί χώροι «συνομιλούν» με το παρόν γιατί είναι βέβαιο ότι αυτό δεν γίνεται μέσα από dj set τρανς μουσικής ή επιδείξεις μόδας.

Τώρα που διαπιστώνουμε ότι οι Βρετανοί διαχειρίζονται τα δικά μας μνημεία όπως κι εμείς είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε πως δείχνει. Ούτε προσβλητικό είναι ουτε ανίερο.

Είναι όμως δηλωτικό του πως βλέπουμε τον εαυτό μας και το ρόλο μας σήμερα: θα είμαστε οι διασκεδαστές της υφηλίου ή η χώρα παράλληλα προς τον Τουρισμό θα αδράξει την ευκαιρία να εξελιχθεί και σε ένα hub γνώσης;

Τώρα που συζητάμε τα της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ είναι ευκαιρία να το σκεφτούμε.

Η φωτογράφιση του οίκου Dior στην Ακρόπολη το 1951

Επιστολική ψήφος- Άνοιξε η πλατφόρμα εγγραφής

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Δείτε πως θα εγγραφείτε.

«Democracy dies in the Darkness»

Αυτό είναι το μότο της εφημερίδας Washington Post. Το θυμηθήκαμε διαβάζοντας το Δ.Τ. του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου με τα ευρήματα της επεξεργασίας που έκανε στα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αδιαφάνεια είναι το χαρακτηριστικό όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων απλώς ελπίζαμε ότι θα γινόταν σήμα κατατεθέν και γι αυτή την κυβέρνηση.

Εδώ μπορείτε να δείτε το σύνολο των έργων για τα οποία ζητήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Από την λίστα προκύπτει ότι τροποποιούνται ή και απεντάσσονται έργα που έχουν να κάνουν με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την διαφάνεια και την πάταξη τους φοροδιαφυγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, σημαντικά οδικά δίκτυα, επιμορφωτικά προγράμματα για δημόσιους υπάλληλους και άνεργους, κοινωνικά προγράμματα που αφορούν την υγεία και την τεχνολογική διασύνδεση των νησιών μας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Π.Γερουλάνος.

Θυμίζουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ (ο κανονικός, επί Αλέξη Τσίπρα) τον Μάρτιο το 2022, είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εποπτεία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των έργων που εντάσσονται η απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΣΥ: Απογευματινά χειρουργεία

Τον τιμοκατάλογο για όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν για μια εγχείρηση στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όπως τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα». Πρώτο Θέμα.

Σημαντικό

Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας που έχει ασχοληθεί επισταμένως, έχει συγγράψει σχετικά policy papers για τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ και έχει συμμετάσχει και σε εκδηλώσεις του Κύκλου των Ιδεών (το think tank που έχει ιδρύσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος) έχει υπερασπιστεί τα απογευματινά χειρουργεία.

Θυμίζει το παράδειγμα των τακτικών απογευματινών ιατρείων, που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα ίδια επιχειρήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συμπληρώνουν φέτος 22 χρόνια λειτουργίας.

«Δεν δημιουργεί πρόβλημα στους μη έχοντες, καθώς επί της ουσίας τους διευκολύνει. Οι μη έχοντες, που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το επιπλέον 30%, θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι εξυπηρετούνται τώρα». Ενδιαφέρον.

Ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, οποιοσδήποτε πολίτης ζει νόμιμα στη χώρα αυτή, έχει πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και μάλιστα έχει πρόσβαση δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

Για τους ανασφάλιστους, παύει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ή σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ»

Αυτά είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Μάλιστα επεσήμανε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν μικρά χρέη στον ΕΦΚΑ γι αυτό και έκανε έκκληση να προσέλθουν να τα ρυθμίσουν. 

Με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

Οι αγρότες αγνόησαν το «Όχι» του υπουργού ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τελικά ξεκίνησαν για την Αθήνα, για το αυριανό συλλαλητήριο, με τα τρακτέρ.

Χθες, Κυριακή, κατάφεραν, ανενόχλητοι, να δημιουργήσουν χάος στην Αθηνών-Λαμίας, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ΙΧ αφού έκλεισαν για ώρες το δρόμο.

Διαβάζουμε στα ρεπορτάζ αυτές τις απιθανότητες για το πως θα κινηθούν εντός της… Αθήνας τα τρακτέρ και πως «θα παρκάρουν στο Σύνταγμα χωρίς να δημιουργήσουν χάος».

Οι αγρότες με τα τρακτέρ αναμένονται στο Κέντρο γύρω στις 5.00 το απόγευμα αλλά οι περισσότεροι θα ταξιδέψουν με λεωφορεία (συνολικά υπολογίζονται στα 60) και με ΙΧ.

Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 6.00 μ.μ.

 Πρόστιμο για κάτι που είπε το chatbox

Πρόστιμο για κάτι που είπε το chatbox

Συνομιλώντας με chatbot της Air Canada, υποψήφιος επιβάτης πληροφορήθηκε ότι δικαιούνταν εισιτήριο με μειωμένη τιμή.Όταν όμως αγόρασε το εισιτήριο δεν του δόθηκε η έκπτωση την οποία του είχε αναφέρει το chatbot. Ο επιβάτης προσέφυγε στο δικαστήριο που το επιδίκασε περισσότερα από 600 δολάρια ως αποζημίωση. «Ήταν λάθος της αεροπορικής εταιρείας που δεν έλεγξε ότι το bot της ήταν ανακριβές», αναφέρει η απόφαση.