fbpx

Wildlife Photographer of the Year

Με την ελπίδα να εμπνεύσει ελπίδα, όπως δήλωσε ο Βρετανός ερασιτέχνης φωτογράφος Nima Sarikhani κατέθεσε τη φωτογραφία αυτή στο διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το στιγμιότυπο της μικρής πολικής αρκούδας που κοιμάται πάνω σε ένα κομμάτι πάγου είναι από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Σε εμάς φαίνεται στενάχωρη γιατί δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη προκαλέσει η κλιματική κρίση στους παγετώνες.

Φωτ. NIMA SARIKHANI/WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Από το Σεπτέμβριο του 2025

Από το Σεπτέμβριο του 2025 τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών.

Το σχετικό σχέδιο νόμου που αποτελείται από 200 άρθρα και έχει τον τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», παρουσίασε σήμερα στον Τύπο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

  • Τρόπος εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ
    Οι υποψήφιοι που θέλουν να φοιτήσουν στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα πρέπει να δώσουν κι αυτοί Πανελλαδικές εξετάσεις. Στις εξετάσεις θα πρέπει να πιάσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει.Η ελάχιστη βάση θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.
    Εννοείται ότι αυτό είναι το ελάχιστο γιατί κάποια ιδρύματα μπορούν να θέσουν ως προϋπόθεση για να δεχτούν αιτήσεις μεγαλύτερους ΜΟ από τον ελάχιστο.
    Όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφεται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.
  • Όροι ίδρυσης μη κρατικού ΑΕΙ
    Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.
    Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή.
    Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ.Πιερρακάκη τα κριτήρια της ίδρυσης, ανέφερε, είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από απόψε το βράδυ. ΑΠΕ.

Διάλογος ναι αλλά με ανοιχτούς δρόμους

Αυτό δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών μετά την απόφαση τους να τις κλιμακώσουν.

Σήμερα ομάδες αγροτών προχώρησαν σε «συμβολικούς αποκλεισμούς» σε σημεία εθνικών οδών της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αυξάνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Οι πληρωμές με κάρτα το 2023 σημείωσαν άνοδο κατά 15% σε σχέση με το 2022 με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 62δισ.Ε

Ανάλογη πορεία εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν και τη φετινή χρονιά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 14%.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε επιπλέον έσοδα 660εκ. Ε στα κρατικά ταμεία.

Κλείνει το παράθυρο στη φοροκλοπή ΦΠΑ

Γιατί περί καθαρής φοροκλοπής πρόκειται όταν οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν το ΦΠΑ που οι καταναλωτές/συναλλασσόμενοι έχουν καταβάλει.

Πλέον ο ΦΠΑ θα προσυμπληρώνεται υποχρεωτικά αφού υπολογιστεί μέσω των συναλλαγών που ανεβαίνουν αυτομάτως στο MyData.

Θα δούμε βέβαια πως και πόσο θα λειτουργήσει.

Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Πυραυλικές επιθέσεις με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις εξαπέλυσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σήμερα το πρωί.

Σημειώθηκαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδοτησης στο Κίεβο. 

«Ladies and Gentlemen: The Beatles!»

«Ladies and Gentlemen: The Beatles!»

Πριν από 60 χρόνια ακριβώς, σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου του 1964 οι Beatles βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη για να εμφανιστούν στο τηλεοπτικό σόου του Εντ Σάλιβαν. Ήταν μια στιγμή που ιστορικοί της μουσικής παρομοιάζουν με μια μεγάλη έκρηξη, ένα BigBang για την Beatlemania και την περίφημη «Βρετανική Εισβολή» όπως ονομάστηκε το πολιτιστικό φαινόμενο της κατάκτησης των ΗΠΑ από τη βρετανική ποπ κουλτούρα στα μέσα της δεκαετίας του ‘60.

Εκείνη την εμφάνιση των Beatles στο Ed Sullivan Show — που ανάμεσα σε άλλα τραγούδησαν και το «She Loves You», το «I Want to Hold Your Hand» και το «I Saw Her Standing There»—παρακολούθησαν 73 εκατομμύρια θεατές.

Η στιγμή που οι Baby Boomers συναντήθηκαν με τις φωνές που τραγούδησαν τα τραγούδια που στιγμάτισαν τη γενιά τους θεωρείται πλέον ορόσημο για την ποπ κουλτούρα.

Αδιέξοδο στην Ολλανδία

Κατέρρευσαν χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού ο Πίτερ Όμτζιγκτ, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), που στις εκλογές του Νοεμβρίου είχε κερδίσει 20 έδρες, αποχώρησε από τις συνομιλίες.

Ο λόγος είναι οι διαφωνίες σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της κυβέρνησης.

Ο Βίλντερς που επικράτησε στις εκλογές, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλα τρία κόμματα, αλλά χωρίς το NSC και χωρίς τις 20 από τις 150 έδρες του στο Κοινοβούλιο, δεν έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Liberal.

Μέση Ανατολή

Εν αναμονή του διαγγέλματος Νετανιάχου για τη συμφωνία που πρότεινε η Χαμάς βρίσκονται στο Ισραήλ. Για την ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η πρόταση μελετάται προσεκτικά.

Σύμφωνα με το Reuters η Χαμάς πρότεινε εκεχειρία τεσσερισήμισι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας και ανά 45 ημέρες θα απελευθερώνονται οι όμηροι ενώ ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τη Γάζα. Haaretz.

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε για το παιδί της

Μία μητέρα από το Μίσιγκαν κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια επειδή απέτυχε να εμποδίσει τον γιο της να πραγματοποιήσει θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο.

Είναι ο πρώτος γονέας στις ΗΠΑ που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για περιστατικό μαζικού πυροβολισμού που διέπραξε το παιδί της.

Επέτρεψε στον γιο της να έχει όπλο και αγνόησε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Ο πατέρας του παιδιού έχει παραπεμφθεί σε ξεχωριστή δίκη, με τις ίδιες κατηγορίες.