fbpx

Θύμα κλοπής ένα ιστορικό εστιατόριο

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστό μέσω της ταινίας «Ratatouille» αφού αυτό ήταν το πρότυπο των σχεδιαστών της Pixar για να σχεδιάσουν το εστιατόριο που ο ποντικός Ρεμί -που είχε τη φιλοδοξία να γίνει μεγάλος σεφ- επέλεξε να κατοικήσει μετά την άφιξή του στο Παρίσι.

Αλλά και χωρίς τη βοήθεια της ποπ-κουλτούρας το εστιατόριο La Tour d’Argent στο Παρίσι είναι θρυλικό με μοναδικό τρόπο: για τη μακραίωνη ιστορία του, τους ιδιοκτήτες του και βέβαια την κάβα του. Αυτή την ξακουστή κάβα είχαν «βάλει στο μάτι» μέχρι και οι Ναζί. Η ιστορία θέλει ότι μετά την είσοδό τους στο Παρίσι ήταν από τα πρώτα μέρη που εισέβαλαν για να τη λεηλατήσουν κάτι που ο τότε ιδιοκτήτης είχε προβλέψει ότι θα συμβεί γιαυτό και την είχε κρύψει επιμελώς.

Διαβάζουμε σήμερα στις ειδήσεις ότι αυτή την κάβα κατάφεραν να χτυπήσουν επιτυχώς ληστές.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του θρυλικού αυτού εστιατορίου στην ενότητα «Πόλις και Πόλεις». 

O Claude Terrail με τη Romy Romy Schneider στο τραπέζι με θέα τον Σηκουάνα και την Παναγία των Παρισίων, το 1964.

Εκρηκτική ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

Στην πρώτη έκδοση νέου ομολόγου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ (πρόκειται για νέο ομόλογο και όχι για επανέκδοση/ανακύκλωση προηγούμενων) και η ανταπόκριση των αγορών ήταν, κυριολεκτικά, εκρηκτική.

Υπερκαλύφθηκε εννέα περίπου, φορές συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 35 δισ.ευρώ, εξασφαλίζοντας στο δημόσιο την άντληση 4 δισ.ευρώ, με τα οποία εξασφαλίζεται το 50% των φετινών αναγκών δανεισμού, αν συνυπολογιστεί και η επιτυχημένη έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας. Το επιτόκιο, μετά και την οριστική εκκαθάριση των προσφορών, αναμένεται να κυμανθεί στο 3,45%. Liberal Markets.

  • Πηγές της αγοράς (δηλαδή μη-κυβερνητικές) με απόλυτη γνώση του θέματος που στο FACT εξηγούν πάντα τα πράγματα όπως είναι με τον όρο της ανωνυμίας, μας διαβεβαίωσαν ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη έξοδος. Και το επιτόκιο είναι καλό αλλά και η στρατηγική επιλογή του ΟΔΔΗΧ να αντλήσει 4 δισ είναι σωστή γιατί ικανοποιεί τους επενδυτές και παράλληλα δίνει μια εικόνα ψυχραιμίας και ελέγχου των δημόσιων οικονομικών. 

Σφυγμός του Επιχειρείν.

Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο ΣΕΒ πραγματοποίησε σε συνεργασία με την εταιρεία MRB την έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων. Για έβδομη χρονιά καταγράφουμε κι εμείς την είδηση της δημοσίευσης της έρευνας αφού τον Μάρτιο συμπληρώνουμε επτά χρόνια παρουσίας.

Τα σημαντικότερα, για εμάς, ευρήματα είναι δύο: 1.Για πρώτη φορά οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας υπερβαίνουν τις αρνητικές (28% έναντι 23%) και 2. 1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της το 2023.Σχετικά με τους λόγους αύξησης του τζίρου, το 52,1% των επιχειρήσεων απαντά πως αυτή οφείλεται στην «αύξηση της ζήτησης για τον κλάδο τους» και το 33,3% στις «νέες στρατηγικές συνεργασίες που απέκτησε».

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις να αλλάξει στη χώρα: το 67% των επιχειρήσεων θέλει περισσότερη διαφάνεια και αντιμετώπιση διαφθοράς, το 67% μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα, το 54% σύγχρονη λειτουργία δημόσιας διοίκησης, το 52% φορολογική ανταγωνιστικότητα για την εργασία, και το 52% αποτελεσματική λειτουργία θεσμών.

  • Διαβάστε ένα πολιτικό σχόλιο του Αντώνη Παπαγιαννίδη που παρακολουθεί σε βάθος χρόνου τα των ελληνικών επιχειρήσεων για την έρευνα και όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίασή της.

Κινητοποιήσεις Ελλήνων αγροτών

Στην έκδοση της Παρασκευής, σχολιάζοντας την είδηση του κλεισίματος δρόμων από τους αγρότες είπαμε ότι κατέβηκαν στο «ετήσιο ραντεβού» τους.

Φαίνεται όμως ότι φέτος, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Φέτος οι Έλληνες αγρότες έχουν πραγματικούς λόγους να διαμαρτύρονται και στα μπλόκα δεν βρίσκονται οι γνωστοί «αγροτοπατέρες» αλλά οι πιο παραγωγικές ομάδες.

  • Εξηγεί ο Τάσος Τέλλογλου στο Inside Story.
    Οι αγρότες ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, αλλά και να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν.

Ακόμη, ζητούν την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κυβέρνηση θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις, την Παρασκευή, στη Βουλή. 

Ποινικές διώξεις για τα Τέμπη

Ποινική δίωξη σε βάρος 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ για το δυστύχημα των Τεμπών άσκησε χθες η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Πρόκειται για διευθύνοντες συμβούλους, προέδρους διοικητικού συμβουλίου και μέλη διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού την περίοδο από το 2016 μέχρι τον χρόνο του δυστυχήματος, τον Φεβρουάριου του 2023.

Πρόκειται δηλαδή για μια πολύχρονη ανοργανωσιά και αδιαφορία που κανείς δεν ασχολήθηκε να διορθώσει.

Εξεταστική για τα Τέμπη

Την ημέρα του δυστυχήματος δεν λειτουργούσε η φωτεινή σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση, το σύστημα GSMR, ούτε και το σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS). «Εκείνη την ημέρα της τραγωδίας, ο σιδηρόδρομος ο δικός μας είχε χαρακτηριστικά σιδηροδρόμων της δεκαετίας του ‘60, να μην πω και του ‘50». Αυτά δήλωσε ο καθ. Βασίλειος Προφυλλίδης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που όρισε η κυβέρνηση.

  • «Όλοι οι μύθοι που έστησε η κυβερνητική πλειοψηφία για να συγκαλύψει τις ευθύνες του υπουργού της και των "γαλάζιων" διοικήσεων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, καταρρίπτονται», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η κατάθεση στην εξεταστική της Βουλής του ceo της Hellenic Trains Μαουρίτσιο Καποτόρτο η οποία διαβιβάστηκε στην εισαγγελία εφετών για να ελεγχθεί για ψευδορκία. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

Επιστήμη-Γενετική

Επιστήμη-Γενετική

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν το γονετικό χάρτη 51 σπονδυλωτών ειδών, όπως γάτες, δελφίνια, καγκουρό, πιγκουίνοι, καρχαρίες και χελώνες. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που εμβαθύνει την κατανόησή μας για την εξέλιξη και τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και ζώων.Οι ερευνητές ανέπτυξαν νέους αλγόριθμους και λογισμικό υπολογιστή που μειώνουν τον χρόνο χαρτογράφησης της γονιδιακής αλληλουχίας από μήνες —ή δεκαετίες στην περίπτωση του ανθρώπινου γονιδιώματος— σε λίγες μέρες.

Είναι εντυπωσιακό ότι τα θηλαστικά, ένα μόλις υποσύνολο σπονδυλωτών που περιλαμβάνει πρωτεύοντα, σκύλους, γάτες, ποντίκια και ανθρώπους, μοιράζονται το 50% έως 99% του ίδιου DNA και σχεδόν όλα τα γονίδια από έναν κοινό πρόγονο που έζησε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τα γονιδιώματα των σπονδυλωτών έχουν μήκος δισεκατομμυρίων χαρακτήρων και είναι σχεδόν αδύνατον για οποιαδήποτε τεχνολογία προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων να τα διαβάσει με ένα πλήρες πέρασμα. Οι ερευνητές πρέπει να βασίζονται σε εργαλεία που διασπούν το γονιδίωμα σε μικρότερα, ευανάγνωστα τμήματα. Στη συνέχεια, τα προγράμματα υπολογιστών παίρνουν αυτά τα τμήματα και καθορίζουν πώς ταιριάζουν μεταξύ τους, σαν κομμάτια ενός παζλ.

Όταν διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις σκεφτόμαστε πως η αναφορά στο «Βιβλίο της Ζωής» έχει μεγάλες δόσεις κυριολεξίας. Johns Hopkins Hub.

Ήττα του AfD σε τοπικές εκλογές-βαρόμετρο

Ο αντίκτυπος των αποκαλύψεων για το σχέδιο μαζικών απελάσεων της Εναλλακτικής για την Γερμανία φαίνεται πως άρχισε να φαίνεται στις κάλπες. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών της περιφέρειας Ζάαλε-Όρλα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας ο χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν Χέργκοτ επικράτησε του υποψηφίου του AfD Ούβε Τρουμ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,4%. Σημειώνουμε ότι πριν τις αποκαλύψεις που οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς, σε όλη τη Γερμανία, ο Τρουμ είχε προηγηθεί στις κάλπες του α’γύρου.

Μέση Ανατολή

Οι όροι απελευθέρωσης ισραηλινών ομήρων σε τρία στάδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Την ίδια στιγμή, αργά το μεσημέρι, κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μηντια βίντεο που δείχνει τρεις μεταμφιεσμένους σε γιατρούς Ισραηλινούς κομάντο να εισβάλουν σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης και να εκτελούν τρία άτομα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά το συνέδριο της ισραηλινής ακροδεξιάς στο οποίο συμμετείχαν και υπουργοί της κυβέρνησης όπου οι συμμετέχοντας επιδόθηκαν σε εθνικιστικά και ρατσιστικά, σε βάρος, των Παλαιστινίων παραληρήματα. Σχετική ανάλυση του Anshel Pfeffer στη Haaretz. (Το άρθρο εκτός paywall το έχουμε συνδέσει στην έκδοση του newsletter). 

Δεμένη χειροπόδαρα

Η Ιταλίδα Ιλάρια Σάλις, τριάντα εννέα ετών, δικάζεται στην Ουγγαρία με την κατηγορία ότι πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, επιτέθηκε σε δύο ακροδεξιούς οι οποίοι όμως, όπως προκύπτει, δεν υπέβαλαν μήνυση.

Η δίκη άρχισε σήμερα και προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και οργή οι εικόνες της Ιταλίδας κρατούμενης, η οποία προσήχθη στην αίθουσα του δικαστηρίου δεμένη χειροπόδαρα, με αλυσίδα.

Θυμίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.