Οι εστίες συγκρούσεων και οι παράλληλες κρίσεις που τρέχουν (όπως για πχ η αδυναμία των μεγάλων, κεντρικών νοσοκομείων να λειτουργήσουν τα χειρουργεία τους και η πρόχειρη αντίδραση του Υπουργείου Υγείας η πολιτική ηγεσία του οποίου αντιλαμβάνεται τα πάντα ως ευκαιρία για βιωματικά ποστ στα σόσιαλ μήντια  ή οι συνεχιζόμενες, εν ψυχρώ δολοφονίες «επιχειρηματιών» που ο βίος και η πολιτεία τους απασχολεί τα Μήντια λες και πρόκειται περί σημαντικών προσώπων που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο) αποκαλύπτουν στα μάτια της κοινής γνώμης το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας που για εμάς δεν είναι άλλο από τον τρόπο που παράγεται και διανέμεται ο πλούτος. Από εκεί ξεκινάνε κι εκεί τελειώνουν όλα: από το μοντέλο που ολοι υπόσχονται να αλλαξουν αλλά κανείς δεν προχωράει.

Οι κινητοποιήσεις των Αγροτών, η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και βέβαια η στεγαστική κρίση αποκαλύπτουν αυτό το δομικό πρόβλημα της χώρας που όσο επίμονα κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε «κάτω από το χαλί», αυτό, φυσικά, γιγαντώνεται.

Πολλοί βρίσκουν δίκαια τα αιτήματα των Αγροτών κι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Όμως δεν γίνεται να μην εμφανίζεται πουθενά στη συζήτηση το FACT: Το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων για την Ελλάδα. Όμως η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα σε αυτή την επιτυχία ήταν σχεδόν μηδενική. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να επενδύσει σε γεωργικές μονάδες παραγωγής. Γιατί  δεν το συζητάει κανείς αυτό;

  • Η συνάντηση Αγροτών-Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Οι Αγρότες όρισαν τους εκπροσώπους τους που θα είναι από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της δραστηριότητά τους. «Ανοιχτοί δρόμοι- επίγνωση ότι δεν υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια», επανέλαβε αλλά σε ήπιους τόνους η κυβέρνηση.

 

Στη στεγαστική κρίση ήταν αφιερωμένη η σημερινή Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Ανδρουλάκης εστίασε την κριτική του στην κυβέρνηση σε δύο σημεία: στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας και στην απουσία πρόβλεψης στήριξης της κοινωνικής κατοικία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατέθεσε τρεις προτάσεις:

  • Δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000, με ένα μέρος, το μικρότερο, να είναι δημόσιες που θα ενοικιάζονται μακροχρόνια. Με τη συνδρομή και των ακινήτων της Αυτοδιοίκησης.
  • Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να τα ανοίξουν και να τα διαθέσουν για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων.
  • Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ώστε να μη μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε κατοικίες Airbnb.

Ο κ.Ανδρουλάκης βέβαια δεν απέφυγε ρητορικές αποστροφές όπως: «Να μην αφήσουμε την Golden Visa να αφελληνίζει την ακίνητη περιουσία».

 Ο πρωθυπουργός απάντησε απαριθμώντας όλα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με σημαντικότερο το πρόγραμμα «Σπίτι μου», επιγραμματικά εδώ ενώ ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί το όριο αγοράς ακινήτων σε αστικά κέντρα και νησιά.

 Στη Χρυσή Βίζα οφείλεται το ρεκόρ άμεσων επενδύσεων το 2022. Το θεωρούμε απίθανο να γίνει η παραμικρή αλλαγή λοιπόν.

Ο τρόπος που η χώρα παράγει πλούτο διατηρεί τις θηριώδεις ανισότητες, έχει δημιουργήσει μια κοινωνία δύο ταχυτήτων με τη μεσαία τάξη στη δεύτερη ταχύτητα να διψά να αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να βρει μια καλά αμειβόμενη δουλειά, να αποκτήσει ένα σπίτι.

Όλα αυτά δηλαδή που ασχοληθήκαμε την εβδομάδα που πέρασε. Το πόσο και πως τα συζητήσαμε είναι άλλη υπόθεση.

  •  Κι ένα πολιτικό σχόλιο για την παιχνίδι πάνω στη σκακιέρα του πολιτικού ανταγωνισμού.
    Είναι βέβαιο ότι η επιλογή του κ.Ν.Ανδρουλάκη να επικεντρώσει την ομιλία του στη Βουλή στο θέμα που ο ίδιος έφερε προς συζήτηση, χωρίς να αλλάξει τη συζήτηση με αναφορές στις υποκλοπές και στο προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, πρέπει να αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό.
    Μαζί με την «αλλαγή πάσας» που έγινε με τον Δήμαρχο Αθηναίων και την ανακοίνωση που ο κ.Δούκας εξέδωσε σε απάντηση του πρωθυπουργό που αναφέρθηκε σε εκείνον, μπορούμε να πούμε ότι στο επίπεδο αυτό, σήμερα ήταν μια καλή μέρα για το ΠΑΣΟΚ γιατί δημιούργησε μια αίσθηση ότι υπάρχει αντίλογος.

 

Διαβάστε

  • Αν θέλετε να έχετε μια ιδέα για το πού στρέφονται οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ώστε να μπορείτε να δείτε τις πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον, διαβάστε αυτό το πολύ καλογραμμένο άρθρο του Νίκου Ευσταθίου προ μηνός στη LIFO. Είναι long read αλλά καλογραμμένο, προσιτό και data driven.
  • Υπουργείο Παιδείας: 41 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.