fbpx

Τέχνη των Πόλεων

Μας άρεσε πολύ αυτό το θέμα που διαβάσαμε χθες στη Washington Post ακριβώς για τους ίδιους λόγους που παρήγαγε αρκετή δημοσιότητα στις ΗΠΑ: συνδυάζει τη ζωή στις μεγαλουπόλεις, την τέχνη του δρόμου, τα μεγάλα προβλήματα στο real estate που δημιουργεί το επιθετικό κεφάλαιο από την Ασία αλλά ανακινεί και ερωτήματα όπως σε ποιον ανήκουν οι πόλεις κι αν τα γκράφιτι είναι βανδαλισμός ή καλλιτεχνική έκφραση.

Οι street-artists του Λος Άντζελες δεν θα άφηναν την ευκαιρία να χαθεί. Σχεδόν απέναντι από το χώρο απονομής των φετινών βραβείων Grammy στεκόταν έρημος και μισοτελειωμένος ο ουρανοξύστης Oceanwide Plaza, ένα πρότζεκτ $1δισ. που παρέμεινε ημιτελές όταν το 2019 η κινεζική εταιρεία που το έτρεχε ξέμεινε από κεφάλαια.

Έτσι οι καλλιτέχνες της πόλης που έχει πολύ μεγάλη παράδοση στο είδος (αλλά και αυστηρές ποινές σε όσους κάνουν γκράφιτι!) ανέλαβαν δράση και ζωγράφισαν και την πρόσοψη του ουρανοξύστη και στους 27 ορόφους.

Συνδέουμε την ιστορία από τη Washington Post, αν και τη διαβάσαμε κι αλλού, γιατί εξασφάλισε ένα εντυπωσιακό βίντεο του κτηρίου από drone. Ωραίο θέμα, ωραία γραμμένο. Μας έκανε να ξανασκεφτούμε τις απόλυτες απόψεις μας για τα γκράφιτι.

OceanWide Plaza, Los Angeles.

Ιτς δε μόντελ, στιούπιντ!

Ουσιωδώς πολιτική η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα.

Οι εστίες συγκρούσεων και οι παράλληλες κρίσεις που τρέχουν (όπως για πχ η αδυναμία των μεγάλων, κεντρικών νοσοκομείων να λειτουργήσουν τα χειρουργεία τους και η πρόχειρη αντίδραση του Υπουργείου Υγείας η πολιτική ηγεσία του οποίου αντιλαμβάνεται τα πάντα ως ευκαιρία για βιωματικά ποστ στα σόσιαλ μήντια ή οι συνεχιζόμενες, εν ψυχρώ δολοφονίες «επιχειρηματιών» που ο βίος και η πολιτεία τους απασχολεί τα Μήντια λες και πρόκειται περί σημαντικών προσώπων που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο) αποκαλύπτουν στα μάτια της κοινής γνώμης το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας που για εμάς δεν είναι άλλο από τον τρόπο που παράγεται και διανέμεται ο πλούτος. Από εκεί ξεκινάνε κι εκεί τελειώνουν όλα: από το μοντέλο που ολοι υπόσχονται να αλλαξουν αλλά κανείς δεν προχωράει.

Αναλυτικά, διαβάζετε εδώ

Απαλλάχθηκε ο Μπάιντεν από τις κατηγορίες

«Είμαι όντως ένας καλοπροαίρετος ηλικιωμένος άνθρωπος αλλά ξέρω απολύτως τι κάνω», απάντησε θυμωμένος ο πρόεδρος Μπάιντεν στο δημοσιογράφο που του ζήτησε να σχολιάσει το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ. Το βίντεο εδώ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αντικείμενο έρευνας για την κατηγορία ότι βρέθηκαν στο σπίτι και στο πρώην ιδιωτικό γραφείο του διαβαθμισμένα εως άκρως απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν το Αφγανιστάν.

Ο ειδικός εισαγγελέας τον απήλλαξε λόγω αμφιβολιών αλλά και με την παρατήρηση ότι «είναι ένας καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με προβλήματα μνήμης». Κοινώς έκρινε ότι έχει το ακαταλόγιστο.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο άσχημα θα παίξει αυτό σε βάρος του Μπάιντεν ενόψει εκλογών γιατί ακριβώς αυτό είναι το αδύνατο σημείο που επισημαίνουν όλοι οι αντίπαλοί του. Και κάποιοι φίλοι του. 

Πέρασε η βοήθεια στην Ουκρανία από το Κογκρέσο

Μένουμε στις ΗΠΑ και στο μάλλον μάταιο αγώνα δρόμου να διασωθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τελικά το πακέτο που αφορούσε τη βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Γάζα και την Ταϊβάν πέρασε χθες από τη Γερουσία χωρίς τις προβλέψεις για τον έλεγχο της μετανάστευσης αλλά όπως εξηγήσαμε χθες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί κι από την αμερικανική Βουλή. 

Νέος αρχηγός στρατού στην Ουκρανία

Νέος επικεφαλής του ουκρανικού στρατού διορίστηκε ο 58χρονος Ολεξάντρ Σίρσκι, που ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου Ζελένσκι. Αντικατέστησε τον εξαιρετικά δημοφιλή στον ουκρανικό λαό Βαλερί Ζαλούζνι. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ζαλούζνι είναι πιο δημοφιλής από τον Ζελένσκι. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην απομάκρυνσή του, όμως πολλοί Ουκρανοί έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την αποπομπή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με όσους τα παρακολουθούν.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος Ζελένσκι απέδωσε στον Ζαλουζνι τον τίτλο του «Ηρωα της Ουκρανίας», είναι η υψηλότερη κρατική διάκριση της χώρας.

Διαβάστε την σχετική ανάλυση του Economist. (Το άρθρο εκτός paywall διατέθηκε στην έκδοση του newsletter. Γραφτείτε για να έχετε πλήρη πρόσβαση στην ύλη μας).

Γάζα: «Οι άνθρωποι τρώνε χορτάρι»

Τις δραματικές συνθήκες για τους αμάχους στη Γάζα περιγράφει με σημερινή της ανακοίνωση η οργάνωση Action Aid. «Ολοι στη Γάζα πεινούν τώρα και έχουν μόλις 1,5 έως 2 λίτρα μη ασφαλές νερό την ημέρα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους».

Ακόμα προειδοποιεί με τρόπο σαφή για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν εντατικοποίηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα όπου είναι το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων.

Επιδημία ιλαράς

Επιδημία ιλαράς

Διαβάζουμε ότι στην Ελβετία, στη Λωζάνη, έκλεισε πανεπιστημιούπολη λόγω της επιδημίας ιλαράς.

Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσαν συστάσεις για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Ενδιαφέρει και όσους ενήλικες γεννήθηκαν μετά το 1970. 

Πρόοδος στην πυρηνική σύντηξη

Βρετανοί επιστήμονες και μηχανικοί ανακοίνωσαν χθες ότι σημείωσαν νέο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη.

Χρησιμοποιώντας το Joint European Torus (JET) — ένα τεράστιο μηχάνημα σε σχήμα ντόνατ, γνωστό ως tokamak — παρήγαγαν 69 megajoules ενέργειας σύντηξης για πέντε δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας μόλις 0,2 χιλιοστόγραμμα καυσίμου. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 12.000 νοικοκυριά για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι η ίδια διαδικασία με την οποία παράγεται ενέργεια από τον ήλιο και άλλα αστέρια και θεωρείται ευρέως ως το «ιερό δισκοπότηρο» της καθαρής ενέργειας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ως καύσιμα δευτέριο και τρίτιο, τα οποία είναι παραλλαγές υδρογόνου και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά στις μονάδες πυρηνικής σύντηξης. CNN.

Διαβάσαμε

Η ψυχοθεραπεύτρια Inna Didkovska είναι Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Gestalt στο Κίεβο. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Πανεπιστήμιο έκλεισε και η ίδια βρέθηκε πρόσφυγας. Επειδή είναι Εβραία της δόθηκε η δυνατότητα να εγκατασταθεί στο Ισραήλ.

‘Ομως εκεί της έμελλε να ζήσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε πρόσφατο συνέδριο ψυχοθεραπευτών Gestalt μίλησε με θέμα : «Όταν το οικείο καταρρέει: ζώντας και ασκώντας το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή σε καιρό πολέμου».

Η ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Ευθυμιοπούλου που παρακολουθούσε το ίδιο συνέδριο τη ζήτησε να συνομιλήσουν για την εμπειρία της κατάρρευσης του κόσμου μας και τη ζωή μας και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Όταν το οικείο καταρρέει». Στην Athens Voice