Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από  την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Stephen King, «Carrie». Η κυκλοφορία του το 1974, ήταν και η έναρξη της επιδραστικότατης λογοτεχνικής καριέρας του King στο θρίλερ αλλά όχι μόνο. 

Ο Κινγκ γεννήθηκε το 1947 στο Maine των ΗΠΑ, όπου διαδραματίζονται πολλές από τις ιστορίες του (δείτε μια λίστα με τους τόπους που διαδραματίζονται τα μυθιστορήματα και οι ιστορίες του). Πριν από το «Carrie» εργαζόταν ως καθηγητής Αγγλικών και η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος το 1976 απογείωσε τη φήμη του.

Αν και το θρίλερ, ως λογοτεχνικό είδος, χρονολογείται από το 1700,  στον Κινγκ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η αναζωογόνηση του κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Έχει γράψει περισσότερα από 60 μυθιστορήματα, από τα οποία περισσότερα από 30 ήταν μπεστ σέλερ.
Και στη χώρα μας οι φίλοι του είναι πολυπληθείς. 

Πριν από λίγα χρόνια είχε εκδοθεί σε επιμέλεια του Κυριάκου Αθανασιάδη ένας συλλογικός τόμος με τον τίτλο «Στον ίσκιο του βασιλιά» όπου γνωστοί Έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα τους ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, ο Ηλίας Μαγκλίνης, η Ευτυχία Γιαννάκη, ο Δημήτρης Μαμαλούκας, ο Δημήτρης Σωτάκης, ο Νικόλας Σεβαστάκης, κ.α., είχαν γράψει από ένα διήγημα εμπνευσμένο από τον Στίβεν Κίνγκ. 

Η φωτογραφία είναι από το εξώφυλλο της επετειακής, για τα 50 χρόνια από την έκδοση του  «Carrie» με μια νέα εισαγωγή από τη Μάργκαρετ Άτγουντ.
Διαβάσαμε ένα ωραίο άρθρο για την ιστορία του βιβλίου στον Independent